На Гьокчеада вятърът е бърз, а животът - яваш-яваш

Красива уличка в гръцкото селце Зейтинли.

Български кораб навлиза в Босфора. На борда се качва турски корабен агент за проверка, както си му е редът. Между него и българския капитан са завързва следният диалог:

- Хелоу, кептън!

- Хелоу, ейджънт!

- Кач пийпъл он борд? - пита агентът съчетавайки турското kac (колко) с английското people on board - хора на борда.

Българският капитан запазва хладнокръвие и му отвръща в същия тон:

- Форти беш! Forty - (англ.) четиридесет и bes (тур.) - пет.

Езикът е карашик, но комуникацията тече прекрасно в двете посоки, демек - хората се разбират.

“Турция има много съседи, но само на българите казваме приятелски „комши” - думите са на Юнал Четин - сладкодумния кмет на най-големия турски остров Гьокчеада и на едноименната област. Слушаме го с внимание - група от около форти беш български журналисти и туроператори на информационно пътешествие из малко известни турски курорти.

Оттеглянето на руските туристи и терористичните актове в страната нанесоха огромен удар по туристическата индустрия на Турция това лято. Правителството на комшиите обаче реагира адекватно и абсолютно навреме - забелязали ли сте многобройните красиви билбордове из София с надписи „Турция - дом на Памуккале“ и др. Докато гледате европейското по футбол, не ви ли се набиват на очи рекламите на Turkish Airlines?

Всичко това е част от мащабна стратегия на турското Министерство на културата и туризма. Тя е приета през 2007 г. и обхваща периода до 2013-а, когато републиката на Кемал Ататюрк чества 100-годишнина.

Преди две години бюджетът за промоция на туризма в Турция е бил 165 млн. щатски долара - 1,2% от целия бюджет на страната. Турция има 44 културно-информационни офиси в 39 държави по света. 100 държави са набелязани като цели на туристическите промоции, а България е сред приоритетните. Е, благодарение на това и ние се озовахме на Гьокчеада в средата на юни, тешекюр едерим...

В началото на века островът се е казвал Имброс и е бил гръцки. По силата на договора от Лозана през 1923 г. той преминава в турско владение. Името му е официално сменено през 1970 г. Днес населението му наброява 8600 души, като 300 от тях са гърци - етносите живеят на острова в мир и разбирателство. Например в селцето Зейтинли (букв. „Маслинково“) живеят гърци, има гръцко училище и православен храм „Св. Георги“. В кафенетата кафето е гръцко, а в заведенията навсякъде по острова звучи сиртаки. Кметът Четин е говорил с колегата си от близкия гръцки остров Самотраки (на двайсетина км.) и в обозримо бъдеще се очаква да тръгне ферибот между двата острова. Това означава, че българите ще могат да отиват до Гьокчеада по съкратен маршрут с ферибот от беломорските пристанища на Гърция.

Да се твърди, че Гьокчеада е слабо познат на българите, е леко пресилено, след като повечето коли по тесните пътища на острова са с нашенски номера. Островът е магнит за любителите на водните спортове сърф и кайтсърф - ветровете тук са постоянни и силни, но не образуват големи вълни - е какво повече му трябва на един бордист. Трите училища по сърф на острова са български, факт! Освен това се предлагат и курсове по гмуркане в кристално чистите води на Егейско море - части от Гьокчеада и крайбрежието му са уникални природни резервати.

„На Гьокчеада животът е бавен, спокоен и мирен“, обяснява кметът Четин и допълва - „Ние сме против културата на бързата храна. Островът е член на асоциацията на местата, където се предлага slow food - бавно хранене. Ястията се приготвят и ядат бавно, за да се изпита максимално удоволствие от храненето“, пояснява островоначалникът.

Алкохолът или по-точно цената му е единственият проблем за българите пиячи в Турция. Бирата е универсална алтернатива, а местната „Ефес“ е доста добра. Комшиите никога не са се славели като големи винари, често качеството на гроздовия еликсир е компромисно. Вярно, че мюсюлманската религия запрещава алкохола, но цена от 70-80 лв. за бутилка Yeni Raki може да превърне и най-праведния християнин в заклет трезвеник.

Страницата е изготвена с любезното съдействие на българския туроператор „Партнер травел“, https://partner-travel.com/

ЦЕНИ НА ОСТРОВА

Хотел юли-август - средно 25 евро на човек

1час урок по кайтсърф - 55 евро

Наем екипировка за кайтсърф 1 ден - 60 евро

1 час урок по уиндсърф - 40 евро

Наем екипировка уиндсърф за 1 ден - 60 евро

Еднократно гмуркане с акваланг с инструктор - 30 евро

Разходка с корабче с обяд на борда - 15 евро на човек

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм