Белгийското правителство няма да повишава нивото на терористична заплаха

Правителството на Белгия реши да не повишава нивото на терористична заплаха след поредица от арести миналата нощ на 12 заподозрени атентатори, съобщи БНР.

Около 15 часа приключи Съветът по национална сигурност при белгийския премиер в Брюксел.

Всички публични събития в Брюксел ще бъдат провеждани по план, като мерките за сигурност ще бъдат адаптирани индивидуално, съобщи правителството след извънредното заседание. Посланието е да се запази спокойствие, каза премиерът Шарл Мишел.

"Решени сме да продължим борбата с екстремизма, радикализма и тероризма. През последните часове нашите служби за сигурност демонстрираха ефективна работа, която доведе до резултати в съда и отправи силно послание", допълни той.

Националният орган от експерти по разузнаването реши да запази 3-тата степен на терористична опасност. В ареста остават 12 души заловени при поредица от специализирани акции през нощта. Според фламандски медии терористичната група е планирала нов атентат на площад "Рожие" в търговския център на Брюксел, но информацията не е потвърдена официално от федералната прокуратура. На площада в момента има импровизиран лагер на феновете на белгийския национален отбор по футбол, който се състезава на европейското първенство във Франция и там често се струпват много хора да празнуват.

При обиските на 40 адреса в 16 общини не са открити експлозиви.

Самоличността на задържаните също не се обявява. Телевизия VRT твърди, че сред тях има близки или роднини на двамата братя Ел Бакрауи, които се самовзривиха със самоделни бомби на летището и в метрото на Брюксел на 22 март.

Част от акциите в петък вечер бяха в известните брюкселски квартал "Моленбек-Сен-Жан", "Скарбек", "Андерлехт" и "Форе", където се укриваха белгийските и фрески атентатори от 11 ноември и 22 март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят