Колега на загиналите френски полицаи отказа да се ръкува с президента Франсоа Оланд

Полицай отказа да подаде ръка на президента Франсоа Оланд. Демонстративният жест беше направен на церемонията в памет на полицейски началник и съпругата му – също полицай, убити от ислямист във вторник вечерта в градчето Манянвил край Париж, съобщи БТВ.

На събитието в двореца „Версай“ Оланд награди посмъртно двамата полицейски служители с Ордена на почетния легион, а след официалната част тръгна да се ръкува със служителите на реда, строени да отдадат почит на загиналите си колеги.

На кадрите от директното предаване се вижда как един от служителите на реда отказва да поеме подадената му от президента ръка. Оланд го отминава и режисьорът веднага сменя кадъра.

След секунди обаче се вижда как същият полицай отказва да подаде ръка и на премиера Манюел Валс, който преди това беше вътрешен министър. Валс обаче се спира и му казва нещо. Според вестник „Паризиен“, полицаят му отговорил: „Нямам никакво желание да ви стисна ръката, дори напротив“.

Пред медиите по-късно полицаят, чието име не се споменава, е заявил, че има прекалено много проблеми в полицията, за да се занимава обществото с едно отказано ръкостискане. Той е обърнал внимание, че в участъка в Мант-ла-Жоли, където е работело загиналото семейство, има едва три коли за 40 полицаи.

На церемонията в памет на убитите президентът Оланд обеща на полицаите да бъде разрешено да носят оръжие и в извънработно време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят