Шукер и Чачич безсилни срещу футболните терористи

Легендарният нападател Давор Шукер, сега президент на хърватската футболна федерация, развя бялото знаме в борбата с хулиганите. Фенове прекратиха с бомби и факли за 5 минути мача срещу Чехия (2:2) и това се оказа съвсем планиран ход. Само че ексцесиите стигнаха далеч - ударен бе един от охранителите, който се втурна да гаси пожарите по терена.

„От петнайсет години имаме проблем с футболното хулиганство - изригна Шукер. - Нито един политик, нито едно правителство не само не помагат, но и игнорират проблема. Хърватската федерация плащат най-много глоби в целия свят и отборът е най-наказваният.”

Още през октомври в интервю пред „Труд”, преди квалификационния мач при закрити врати Хърватия - България (3:0), Шукер призна, че атаката е и персонално срещу него. А причината? Никой не може да я каже. Фактите говорят, че Хърватия има един от най-силните национални отбори в света, а „Динамо” (Загреб) редовно е в груповата фаза на Шампионската лига. Въпреки това в нощта преди квалификацията срещу Италия миналата година на терена бе нарисуван огромен нацистки кръст.

Националният селекционер Анте Чачич бе още по-краен от началника си след скандала в Сент Етиен.

„Това беше терор - рече треньорът. - Тези хора не са футболни хулигани. Те са футболни терористи. Те нямат място на стадиона. С нацисткия кръст провалиха целия ни труд срещу Италия. Сега водихме срещу Чехия и успяха да помогнат на съперника да стигне до точка.”

В полемиката се включи и държавният глава Колинда Грабар-Китарович: „Вие сте врагове на страната си и отбора си. Засрамете се!”

„Искам да се извиня на УЕФА и на чешките футболисти от името на цяла Хърватия”, каза звездата на „Барселона” Иван Ракитич.

Молбите за прошка обаче няма да помогнат. Дисциплинарната комисия вероятно ще накаже тежко Хърватия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят