Кметството в Търново ще търси отговорност за вреди заради съборилата се къща

Община Велико Търново ще търси отговорност за вреди заради съборилата се днес къща на ул. „Велчо Джамджията” в старопрестолния град, която се намира до кръстовището с улиците „Иван Вазов” и „Никола Пиколо”. Сградата рухна в събота призори.

В продължение на една година бяха правени опити за спасяване на сградата паметник на културата. През целия този период единият от собствениците на имота не изпълняваше предписанията за укрепване и обезопасяване. За връчването на уведомленията компетентните служители от общинската администрация дори се нуждаеха от съдействието на органите на МВР.

Заради лошото състояние на сградата и според правомощията си по Закона за културното наследство, в началото на този месец кметът Даниел Панов свика разширена комисия за набелязване на мерки. В нея участваха представители на различни институции, сред които Общината и Министерството на културата. В началото на настоящия месец е издадена заповед за принудителното премахване на къщата, а срокът за изпълнение от страна на собственика е три месеца. Цялата процедура е проведена след положително становище от Министерството на културата.

Със съдействието на другия собственик на историческата сграда в събота останките от съборилата се част са почистени. Край имота ще бъде поставена ограда от релефна ламарина, която ще бъде разположена до бордюра и ще обхваща тротоара и цялата сграда. Докато траят дейностите, водачите на автомобили и пешеходците следва да преминават с повишено внимание покрай къщата на ул. „Велчо Джамджията” и да се съобразяват с пътните знаци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони