„Не тъгувай!” ни шепне Светослав Мичев

Светослав Мичев по време на премиерата

Дори депутатите разбират един ден, че призванието да си писател няма нищо общо с политиката, че напиращите образи са по-ценни от всякаква административна суета - особено когато виденията от миналото се въплътят в книга, а тръпката да даваш автографи възнаграждава многогодишни усилия. В годините на прехода Светослав Мичев бе увлечен от политиката, бидейки депутат в 7-ото велико народно събрание, в 36-ото и 37-ото народно събрание.

В книжния потоп, който все повече заличава стойностните заглавия, се появи неговата повест „Не тъгувай!” . Припомняме, че първите му книги „Гипсов ангел” и „Синът на Мария” бяха филмирани. А настоящото заглавие, взето от известния филм „Не тъгувай”, е отлично хрумване, защото в края на 60-те години филмът на Георгий Данелия се превърна в знак на времето.

Премиерата на книгата събра в Столичната библиотека десетки почитатели на градската проза, очевидно авторът гравитира около тази вълна в белетристиката ни. В експозето си издателят Иван Гранитски открои важни акценти: „Той принадлежи към групата на Виктор Пасков, Валентин Пламенов, Румен Балабанов, Георги Гълов, Веселин Стоянов, Христо Карастоянов, Любомир Котев. Светослав Мичев е оригинален автор, с кинематографично сюжетиране. Повестта обхваща юношеството на автора, атмосферата в Русе от 70-те години - интересен град със смесица от етноси и култури, една европейска столица, далеч преди София и Пловдив.

Тук ще усетим дух на сантименталност, виталност, патриархалност - героят говори за истинското приятелство, за първите юношески трепети... Мичев пише леко, освободено, органично. Той има талант да разгъва сюжети и образи, тук няма умозрителност, така присъща на част от днешните белетристи, опитващи се да подражават на образци, които не са органични за българската литературна традиция.” Откъс от книгата прочете актьорът Вели Чаушев, а писателят Христо Славов хвърли друг поглед към сюжетите на Мичев: „Той създава красива реалност: в текста му израства и ни завладява една магнетична атмосфера - кръчми, улици, лица - живата легендарност на русенския хайлайф... Това е майсторството на автора.”

Иван Гранитски направи анализ на двете течения в съвременната ни белетристика - прозападното и автентично националното, отбелязвайки, че това изкуствено разделение е пагубно за националната ни идентичност.

„Не тъгувай!”, Светослав Мичев, ИК „Захарий Стоянов”,

110 стр., 9 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура