Повече пари за образование, студентите с една стипендия

Повече пари да има в държавния бюджет за образование през следващата година – това ще се постарае министерството на финансите, обеща шефът на ведомството Владислав Горанов.

„Това е инвестиция в човешки капитал“, категоричен бе министърът пред Дарик радио.

В същото време от Министерството на образованието публикуваха за обществено обсъждане проекта за промяна на наредбата на правителството, в която е установен редът за даване на стипендии на студентите. В текстовете, качени в интернет портала за общтвествени консултации е записано, че бъдещите висшисти вече ще получават само една стипендия.

Новото е, че студентите ще имат право да подават заявления за няколко, но накрая ще трябва да избират само една от тях.

Досега студентите можеха да взимат и държавна, и европейска стипендия, но това ще се промени. Именно това бе една от причините за недоволството на студентските организации преди месец. Тогава се разбра, че евростипендии ще могат да получават само учащите в така наречените приоритетни специалности, които са 32 на брой.

Затова сега от ведомството въвеждат стипендии, които ще се раздават само за семестриален успех. Техният размер ще бъде между 70 и 150 лева. Университетите пък ще са задължени да изплащат парите до пето число на месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование