Пет неща, без които на Евро 2016 не може

Шаби Алонсо

1. Косата „на гребен”

Колкото повече приличаш на петел, толкова по-актуален си на терена. През 2000-ната Дейвид Бекъм първи наложи тази фризура - отстрани почти обръсната, а отгоре дълга. Модният мохикан, повлякъл крак след него, е Кристиано Роналдо.

16 г. по-късно прическата си остава тенденция на терена. Макар че зараждането на тази мода няма нищо общо с французите, сред френските футболисти има неколцина флагмани на петльовия гребен. Пол Погба е особено атрактивен с птицата - символ на националния им отбор, обръснат от едната страна на главата и надпис „Погбум”. Повелителят на бръснача, украсил главата на тъмнокожия французин, всъщност е на служба при португалския тим - той е нает да прави щурите прически на португалците по време на Евро 2016.

Истина е, че косата понякога може да преобръща и резултати в мачовете. Например турският отбор загуби срещу Хърватия заради фризурата на Йозан Туфан. Не му е лоша прическата на полузащитника, но от време на време се разрошва. И се налага да спре да си я оправи. Както се случи, докато хърватинът Лука Модрич вкара гол под носа на Туфан.

Капитанът на словаците Марек Хамшик сигурно не знае, че подстрижката му е вдъхновена от герой от киното. Твърди се, че първообразът е психопатът Травис Бикъл от филма „Шофьор на такси” (1976 г.) Като краен полузащитник на френския отбор Димитри Пайет се чувства задължен да прояви крайност и в избора на фризура, затова също се е дялнал до голо от двете страни на главата.

2. По-скромно с тениските

Вече никой не бърка футболистите с работници, които асфалтират пътищата. Фланелките с фосфоресциращи цветове отпадат от гардероба на отборите на Евро 2016. Добрите стари нормални тениски се завърнаха с пълна увереност на терена. Италия, Германия, Франция и Англия са облекли отборите си в юнашки фланелки на "Адидас" и "Найки", които осигуряват облеклата на общо 15 от 24-те тима на първенството. По време на световно и европейско първенство по футбол хората несъзнателно се обличат по-често в дрехи на тези две марки и "Пума".

3. Чорапите на Пипи

Високи до бедрото, чорапите на футболистите са с много по-качествени ластици от тези на Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка и така нататък. Голям номер и на това европейско е да си издърпаш чорапите до над коляното. Така ги носи половината национален отбор на Франция. Логично е, тъй като французинът Тиери Анри е човекът, въвел тази мода. Към този ешелон са се включили и неколцина италианци, испанци, ирландци, руснаци и швейцарци.

4. Чепик - огледало

Бутонки с цвят сребърен металик и възможно най-ярките подметки са най-новата мода на терена. Гарет Бейл, Месут Йозил и Пол Погба са с адидаски в металик, без връзки и с безбожно ярки бутончета и пети. Бутонките на 2016-а са като чорапи - с еластична по-тясна част на глезените и се затягат с ластик. Струват към 300 евро и вече си имат нарицателно - „лунните марсиански бутонки”. Паралелно си тече и модата на различните на цвят лява и дясна обувка. Като споменахме различни - Джанлуиджи Буфон, вратарят на италианския отбор, се докара в разноцветни ръкавици.

5. Изискани маниери

Колкото и добре да е екипиран един футболист - дори косата му да стърчи 20 см над темето, а покрай ушите си да е изписал текста на „Анаконда” на Ники Минаж, даже и да е с бутонки металик, с тениска в нормален червен, син или друг цвят и да си е издърпал чорапите до чатала, той пак не е моден законодател, защото ще му липсва едно - маниери. Треньорът на германския отбор Йоахим Льов ги има в изобилие. Той е човекът, въвел кашмирения пуловер на тъчлинията и сивата тениска, по която винаги си личи дали си се изпотил под мишниците. Льов е известен с това, че си яде сополите, дори и пред камерите. Но наскоро въведе още един елегантен жест - да се почешеш по чатала и след това да си помиришеш пръстите. Това предизвика страхотна сензация. Немските журналисти веднага измислиха име на случилото се - Панталонгейт. Льов даже публично се извини за излагацията, но вече беше късно. Фенове и футболисти взеха да го копират.

КЛАСАЦИЯ

Кои са 6-имата най-елегантни футболисти?

1. Кристиано Роналдо

Португалецът е всеизвестно конте, но това много му приляга. Изглежда перфектно и в спортна риза, и в костюм. Дрехите му никога не висят като на закачалка, не стърчат и не правят гънки на погрешните места. Роналдо не е засичан на публично място с по-къси или по-дълги ръкави или крачоли, нито с вратовръзка с дължината на лигавник. Има и още нещо - освен идеална фигура и безупречен вкус Роналдо носи дрехите си с маниера на красавец. Футболната звезда дотолкова разбира от облекла, че има вече собствена линия... бельо.

2. Дейвид Бекъм

Трудно е да се открие хетеросексуална жена, която не изпитва известно омекване на коленете, ако е имала късмета да попадне в близост до британската модна икона Бекъм. Ясно е, че футболистът обича да се гизди и за негов късмет почти всеки стил му приляга. Бекъм изглежда перфектно и закачулен като рапър, и в дънки, и в костюм, и в саронг. Последният му имидж е с прическа в стил 50-те години на ХХ век, брадичка, снежнобяла риза и костюм. Дейвид Бекъм е най-печелившият футболист благодарение на това, че печели много от реклами в модната индустрия.

3. Тиери Анри

Френският футболист Тиери Анри е полубожество, но вече не толкова на терена, колкото в света на модата. През октомври 2007-а надмина Мишел Платини и стана най-големият голмайстор на Франция за всички времена. Но когато през 2010 г. се оттегли от футбола, в гърдите на французите сякаш зейна дупка с размерите на футболна топка. От любимата игра си отиде си френската модна икона. За разлика от Бекъм и Роналдо, които сякаш са родени в дрехите си, Анри е просто убийствено елегантен, когато е в костюм, и великолепен, когато е в спортно облекло. Тези дни той стана за посмешище пред феновете, като се показа по телевизията в дънкова риза от две различни половини - все едно кроена от немарлив сляп шивач, който е свършил единия топ плат и е довършил дрехата с каквото му е попаднало. Всъщност с подигравките си самите фенове май станаха за смях, понеже въпросната риза се оказа маркова - последен писък на модата, изделие на „Луи Вийтон“.

4. Шаби Алонсо

Испанският полузащитник Шабиер Алонсо Олано, известен като Шаби Алонсо, е легендарен с непогрешимия си вкус за мода. През 2010 г. испанските медии го избраха за най-добре облечения футболист в света - напълно безпристрастно, разбира се. В свободното си време хубавият Шаби се снима като модел на "Ралф Лорън", "Прада", "Адидас" и др.

5. Лионел Меси

Петкратен носител на „Златната топка“ на ФИФА, Лионел Меси е на пето място по елегантност сред футболистите. Освен че е сред най-великите футболисти на всички времена, той е лице на "Долче и Габана".

6. Благой Георгиев

Известен също така като Джисъса, той е най-стилен сред българските футболисти. Единица мярка за плейбой и купонджия, в последните години се е реформирал - издигна два параклиса и редовно спазва християнските пости (при това с всички ограничения). Полузащитникът се грижи за себе си - избелени зъби, гел, елегантно облекло, което скрива над 30 татуировки по тялото му. Припомняме, че руски спортен сайт го класира като най-изрисувания играч в Премиер лигата на Русия.

Мохаук или мохок?

В България прическата петльов гребен е добила известност като мохаук, но би трябвало да я наричаме мохок - по името на индианското племе, чиито мъже са носели косите си обръснати покрай ушите и свирепо настръхнали право нагоре. Мохок е индиански народ, член на Ирокезката конфедерация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят