Националният учителски събор се открива днес в София

12 хиляди учители се очаква да се съберат на Националния учителски събор, който ще се проведе в арена Армеец в столицата, предава БНР.

Форумът ще бъде открит от президента Росен Плевнелиев. Целта на министерството на образованието е да повиши доверието към учителите, а образованието да се отвори към обществените потребности.

Сред основните цели на събора са да има публичност по отношение на образователните промени, да се популяризира учителската професия, както и да продължи разясняването на закона за училищното образование, който влиза в сила от 1-ви август. В Просветното министерство са получени над 2 000 въпроса, свързани с него - за квалификацията на учителите, пенсионирането, новите програми, образователните стандарти, каза министърът на образованието Меглена Кунева:

"Учителите са сила на съвременната българска държава и такива искаме да бъдат, и разбира се, ние ще дадем рамковата характеристика на закона, защото за няколко часа не може да се отиде абсолютно във всеки детайл и трябва да кажем какви са ни приоритетите. Още в момента, в който аз навлезнах в закона, моят политически избор беше да кажа и да настигна думите си с действия, че в центъра на закона и в центъра на образователната реформа е учителят."

За наема на зала "Арена Армеец", озвучаването и техническото оборудване министерството е предвидило 100 000 лева. Учителите ще пътуват до София с училищните автобуси, като разходите ще се поемат от бюджета на учебното заведение.

Покана са получили и всички предишни министри на образованието и науката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование