82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Готвили атентат срещу американското посолство в София след промените

Терористичен акт се е готвил да удари американското посолство в София в началото на 90-те години, след промените у нас. Това разкри бившият разузнавач генерал Тодор Бояджиев пред БТВ. Тогава Бояджиев става първият главен секретар на МВР.

„Имаше случай на подготвен терористичен акт в София и аз като главен секретар бях фокусът, който събра американци, ЦРУ, МОСАД, японско разузнаване, японско контраразузнаване”, поясни той.

„Това беше преди началото на „Пустинна буря”, военната операция срещу Ирак. Тогава се появи ад хок – несъществувала никога преди това група, в която имаше палестинци, араби, японец от японските червени бригади, пари от Латинска Америка от наркокартелите. Все още обаче имаше българско разузнаване и контраразузнаване и беше доловен сигналът, че има такава група, която готви удар в София”, разказа бившият разузнавач.

Обяснявайки защо точно София е станала мишена, той посочи, че се е оказало, че в България е било по-лесно да бъде организирано:

„В България беше внесена ракета, която трябваше да бъде изстреляна. Беше намерена площадка, апартамент с пряка визуална връзка с американското посолство”, каза още ген. Тодор Бояджиев.

„Българското разузнаване и контраразузнаване доловиха профилактично много преди операцията първите сигнали. Споделихме тогава със службите, които имаха отношение и в София се събраха представители на ЦРУ, МОСАД и японското разузнаване. Бяха предприети съвместни мерки, операцията не се случи. Не сте чули да е гръмнало някакво посолство”, допълни той.

„Не стана обица на ухото на всички тези служби, че се появява черен, терористичен интернационал. Това не беше организация, която да е съществувала десетилетия или години”, отбеляза Бояджиев.

„Американците готвят удар срещу Ирак и се намериха представители на различни терористични организации, които се обединиха и създадоха логистика и предпоставки изпреварващо да нанесат удар, за да демонстрират, че Ирак има международна подкрепа, да дадат знак на американците „Не си играйте с оръжие”. Не стана и основната заслуга е на България”, подчерта той.

Ето и какви съвети дава той на разузнавачите:

„Разузнавачът първо трябва да е мотивиран – не с пари, не с авантюризъм, а с истински патриотизъм, с дълбоко разбиране, че работи за националния интерес. Да не очаква работен ден от 9 до 5, а сериозно натоварване и лишаване”, предупреди ген. Бояджиев.

По думите му не трябва да се мисли, че това е професия, която носи Бог знае какви материални облаги. „Ако си честен, си изработваш заплатата, но знаеш, че много или малко имаш отношение към голямата политика. Трябва да си малко мазохист. Защото никай няма да ти даде официално признание. Ще има досиета, ще има издънки, ще те наричат доносник”, отбеляза още той.

Животът на Генерал Тодор Бояджиев е необикновена смесица от разузнаване, приятелства с най-големите имена в света на шпионажа, пътувания и книги. В продължение на 30 години е работил в системата на МВР .

10 години е под прикритие в САЩ по линия на научно-техническото разузнаване.

Днес генерал Бояджиев вярва, че негова мисия е да обясни чрез книгите си разликата между ченге и разузнавач. В поредната му книга от две части „Наръчник на шпионина“, дори дава практични съвети към бъдещите разузнавачи. Книгата започва с тест: „Годен ли сте за шпионин?“.

От практиката си бившият разузнавач е свикнал да е обект на наблюдение и подслушване.

„Когато знаеш, че си в такъв режим и просто възприемаш начин на поведение, който да не те издъни, ако те слушат. Може и да не те слушат. Между другото, това остава толкова стабилен навик че и сега вкъщи аз не си позволявам да говоря неща”, призна той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.