"Плаващите кейове" на Кристо затвориха заради лошо време

Концептуалната инсталация "Плаващите кейове" на Христо Явашев, която бе открита за вчера за посетители, които могат да "ходят по вода", трябваше да бъде закрита снощи, поради рязко влошаване на климатичните условие край северното италианско езеро Изео, предаде ДПА.

Последният проект на всепризнатия български творец предизвика огромен интерес в Италия. Вчера сутрин "Плаващите кейове" бяха открити за хилядите посетители, дошли, за да се разходят по водите на красивото планинско езеро Изео.

Кристо е "постлал" 3-километровата плаваща алея, изработена от 220 000 полиетиленови кубове с гъста плътност, покрити със 100 000 квадратни метри жълто-оранжево платно.

"Плаващите кейове" водят първо от град Сулцано до остров Монте Изола, а също и до островчето Сан Паоло, което може да се види само отвън, тъй като е частна собственост.

Платформата е широка 16 метра и е висока около 35 сантиметра над водата. Проектът на българския творец е финансиран изцяло от него. Някои източници цитират сумата от 15 милиона евро.

Не се съобщава кога "Плаващите кейове" ще отворят отново за посетители, като това зависи от метеорологичните условия, отбелязва ДПА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура