Сергей Шойгу направи изненадваща визита в Сирия и се срещна с президента Башар Асад

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети изненадващо Сирия и разговаря с президента Башар Асад, предава БНР. Основната тема по време на посещението в Дамаск и срещата между двамата е била обстановката в близкоизточната държава. Шойгу и Асад са обсъдили ситуацията с тероризма и плановете за взаимодействие занапред, съобщи сирийският посланик в Москва Рияд Хадад.

Според него ситуацията е много сложна и налага постоянни срещи. Засега още няма официална информация за разговорите между Шойгу и Асад в Дамаск, но това е втората подобна мисия, която президентът Путин възлага на министъра на отбраната, след като преди няколко месеца той посети Иран и разговаря с президента на страната Хасан Рухани. Тогава той предаде лично послание от страна на Путин до Рухани за развиване на отношенията между Москва и Техеран.

След разговорите в Дамаск, министър Шойгу посети военновъздушната база Латакия, намираща се в северозападна Сирия на брега на Средиземно море, където се запозна с ежедневната й дейност. Също така той провери мястото в нея, където е разположена противоракетната въздушна система С 400. След това с командването на базата разговаря подробно за изпълнението на поставените задачи, свързани с унищожаването на инфраструктурата на терористичните формирования.

Шойгу инспектира и руския център по примирието, който работи в тясна координация с американския център в йорданската столица Аман за разширяване на местата и районите, в които да се спазва процесът на примирие. През последните месеци, въпреки дадената заповед от Кремъл за изтегляне от Сирия, Москва, макар и с по-малки възможности, участва във военните действия в страната.

Руската военна авиация изпълнява задачи в различни райони на страната, свързани с унищожаването на терористичните формирования ИДИЛ и Джебхат ан нусра. Неотдавна един руски военен, намиращ се в Сирия, почина вследствие на раните си, получени при участие в операция срещу терористите в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят