Каква е разликата между свинята и милиционера?

Нено Димов: Темата за имотите на част от управляващите ми изглежда като начална предизборна кампания

Хвърлиха граната в посолството на Русия в Атина

Русия никога няма да признае Голанските възвишения за част от Израел

Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1: А1 ще бъде пионер в развитието на 5G технологията

Започва набирането на оферти за продажбата на имот на семейство Баневи

Временно ще бъдат затруднени дейностите по регистрация в „Пътна полиция” поради обновяване на софтуерен компонент

Николай Цонков: Висшите учебни заведения са сложни организации, които работят по определен ред и правила

Отбелязваме Световния ден на водата

Индонезийската Garuda отменя поръчката за 49 самолета Боинг 737

Най-малко 47 са жертвите от взрива в завод в Източeн Китай

Франция отхвърли искането на Тръмп за членство на Бразилия в НАТО

ЕС е съгласен на отлагане на Брекзит, ако сделката на Мей бъде одобрена от депутатите

Лъвски скок или „план Б“ за България

Кола се вразя в тълпа хора в Китай и уби 6 души Шофьорът е застрелян от полицията

Един белгиец, за когото България е „вкъщи“

снимка: БТВ

Белгиецът Тим Гюбел живее от 6 години в България, но споделя пред БТВ, че България е неговият дом.

Тим казва, че в Белгия няма къде да чуе музика като нашата, няма къде да види природа като нашата и хора с толкова открити души. Преди 6 години решава да направи промяна в средата си, и България се оказва интересно място за него.

„Нищо не знаех, на един концерт на Теодосий Спасов бях присъствал в Брюксел и той някакси е бил посланик на българската култура. Най-първото впечатление при положение, че пътя от летището минава през Дружба не беше най-хубавото, обаче след някакво време се запознах с интересни музиканти, именно с Веселин Митев, фронта на Есихия, който ни покани в неговото село Долен, където се влюбих в България”, разказва Тим.

„Мисля, че има страхотна музика на местно ниво и че си заслужава да се изнася повече в чужбина, да има по-силно българско присъствие на международния пазар и организираме всякакви събития, за да подчертаваме местния талант”, допълва той.

Тим помага на група Оратница и много други в популяризирането на българската музика. Преди дни с групата се връщат от американско турне, с което посещават над 10 града.

31-годишният белгиец е част от организацията на фестивали като Бросела в Брюксел, Екзит в Сърбия и българския Зенит фюжън фест, който предстои следващия уикенд в родопското село Долен.

„Зенит фюжън фест е нов фестивал, който се възползва от това, което вече съществува. Не е нещо на някаква поляна, всичко е там вече, има страхотна архитектура, има впечатляваща природа, има страхотни баби, има една мистична омагьосна атмосфера, усеща се историята, ние само добавяме музиката, работилници, детска програма за 3 дни и всичко това как можем да интерпретираме по един съвременен начин традициите, за да оцелеят в бъдещето”, обяснява Тим.

Тим и съпругата му Ася имат едногодишен син Ноа. Според него всичко, в което влагаш страст се получава с лекота – затова и не му било трудно да научи български. Но що се отнася до хората – казва, че си остава един „дървен белгиец“.

„Реших, че България е моят дом и си имам българска лична карта и се чувствам до някаква степен българин и съответно участвам в местото общество и се впечатлявам от българската култура, може би понякога е по-лесно да участваш в нещата, когато правиш една крачка назад. В Белгия нямаме толкова жива традиция, отколкото има тук. Аз там се занимавах с джаз музика, което е друго и липсва тука, идеята е да се възползваш от това, което е интересно да се развива, за мен това е този етно елемент, но използвайки го по модерен начин”, обяснява Тим.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.