На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Кражба на метал е застрашила националната сигурност

Крадци застрашиха спокойствието на гражданите и сигурността на институциите. Това каза Петър Холаковски, председател на Управителния съвет на „ЧЕЗ Разпределение България” АД в интервю за „Фокус”.

„Инцидентът се случи на 12 юни рано сутринта. В опита си да откраднат метал и да го предадат в пунктовете за изкупуване на скрап, крадци повредиха кабел високо напрежение, 110 кВ. Те застрашиха спокойствието на гражданите, сигурността на институциите и, не на последно място, собствения си живот, срещу, вероятно, няколко десетки лева. Кабелът аварира и в резултат на това спря токът на близо 20 200 клиенти на ЧЕЗ в пет столични района – Сердика, Средец, Оборище, Възраждане и Подуяне.

Тук е моментът да кажа, че хората ни се справиха със ситуацията изключително професионално, като подадоха алтернативно електрозахранване за засегнатия район в рамките на само 7 минути”, обясни Холаковски.

По думите му схемата за електрозахранването на София предвижда осигуряване на електрозахранването от две независими страни, но в момента центърът на София е обезпечен едностранно.

„Намерихме вариант да захраним засегнатата територия по алтернативен път. Но в случай на нов инцидент – претоварване на мрежата, посегателство и др., централната градска част на столицата и клиентите в тези пет района, в т.ч. всички институции – Президентство, Парламент, Министерски съвет, НЕК, Централно диспечерско управление на ЕСО и много други остават без електрозахранване.

Бихме определили това дори като опасно за националната сигурност, защото застрашава нормалното функциониране на столицата. И не само защото са засегнати институциите, които изброихме, а и болници, училища, детски градини, полицейски управления. Сериозен удар би понесъл и бизнесът. Но да не говорим повече за това, въпреки че винаги се подготвяме за най-черния сценарий”, обясни още Петър Холаковски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.