Втори протест срещу поскъпването на водата във Варна Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

Емил Кошлуков: БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Задържаха 19-годишен, опитал да подкупи полицаи с 50 лв.

В Бургас ражданията ще обърнат демографския срив Валери Симеонов на Бабинден в морския град

Български камион е катастрофирал в Унгария

Трио затворници, пуснати преди месец, са извършителите на взломовете в Разградско

Борис Джонсън пак хвали Тръмп: Заслужава респект и признание

Кражба на метал е застрашила националната сигурност

Крадци застрашиха спокойствието на гражданите и сигурността на институциите. Това каза Петър Холаковски, председател на Управителния съвет на „ЧЕЗ Разпределение България” АД в интервю за „Фокус”.

„Инцидентът се случи на 12 юни рано сутринта. В опита си да откраднат метал и да го предадат в пунктовете за изкупуване на скрап, крадци повредиха кабел високо напрежение, 110 кВ. Те застрашиха спокойствието на гражданите, сигурността на институциите и, не на последно място, собствения си живот, срещу, вероятно, няколко десетки лева. Кабелът аварира и в резултат на това спря токът на близо 20 200 клиенти на ЧЕЗ в пет столични района – Сердика, Средец, Оборище, Възраждане и Подуяне.

Тук е моментът да кажа, че хората ни се справиха със ситуацията изключително професионално, като подадоха алтернативно електрозахранване за засегнатия район в рамките на само 7 минути”, обясни Холаковски.

По думите му схемата за електрозахранването на София предвижда осигуряване на електрозахранването от две независими страни, но в момента центърът на София е обезпечен едностранно.

„Намерихме вариант да захраним засегнатата територия по алтернативен път. Но в случай на нов инцидент – претоварване на мрежата, посегателство и др., централната градска част на столицата и клиентите в тези пет района, в т.ч. всички институции – Президентство, Парламент, Министерски съвет, НЕК, Централно диспечерско управление на ЕСО и много други остават без електрозахранване.

Бихме определили това дори като опасно за националната сигурност, защото застрашава нормалното функциониране на столицата. И не само защото са засегнати институциите, които изброихме, а и болници, училища, детски градини, полицейски управления. Сериозен удар би понесъл и бизнесът. Но да не говорим повече за това, въпреки че винаги се подготвяме за най-черния сценарий”, обясни още Петър Холаковски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.