Увеличават с 10% учителските заплати от началото на 2017 година

От 1-ви януари 2017-та година всички учители ще получат 10-проценто увеличение на заплатите си. Това обеща от трибуната на националния учителски събор министърът на образованието Меглена Кунева, предава БНР.

Също ще се увеличат парите за квалификация на учителите, както и за тези, които изпълняват длъжността "класен ръководител".

Още следобяд, след приключването на събора, ще бъде подписан Колективния трудов договор, с който този ангажимент ще стане факт, обясниха от МОН.

В договора ще бъде разписано, че министерството и синдикатите заедно ще се борят за 10% увеличение на работните заплати на учителите от 01.01.2017 г. Други акценти в договора ще бъдат увеличение на заплащането на Часа на класа на 30 лева от началото на следващата година, каквото е предложението на МОН, както и увеличаване на обезщетението при пенсиониране на 10 работни заплати от 1 август и на 10 заплати и половина от 1 януари 2017 г.

Учители от цялата страна се събраха на събора, за да обсъдят проблемите в образованието и как да се повиши доверието към професията им. Съборът под мотото "Мисия учител" се провежда в столичната зала "Арена Армеец".

В словото си президентът Росен Плевнелиев каза, че не може да не е тук, когато над 12 000 представители на най-благородната професия - учителството, са на едно място. Той каза, че политиците трябва да застанат "мирно", да погледнат учителите и да ги чуят. По думите му, това е най-важната професионална област, а учителите са благословени със своята професия. По думите на Плевнелиев, възраждането на българското образование трябва да е национален приоритет, дългосрочен, надпартиен и стратегически.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова каза в приветственото си слово, че за да бъдеш учител - това е мисия, и че преподавателите трябва да са подготвени, мотивирани и постоянно да се развиват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование