Премиерът Борисов пристигна в Рим (СНИМКИ и ВИДЕО)

Вижте подаръците за папа Франциск от премиера Борисов (СНИМКИ)

Бойко Борисов се срещна с китайския посланик Джай Хайджоу

Държавният глава Румен Радев и просветният министър Красимир Вълчев поведоха празничното шествие за 24 май в София (СНИМКИ)

Кирил и Методий създават глаголицата, Климент Охридски – кирилицата В семейството на Солунските братя се раждат общо седем момчета

Кметът Димитър Николов: Честит празник на буквите, бургазлии!

Библиотеката в Монтана получи за 24 май книги на Радичков

Как замалко да ни наложат “еУро” валута България извоюва кирилицата върху парите на Обединена Европа

Новият Civic Type R чупи рекорди Спортният модел на Honda се доказва по пистите като най-бързия сериен автомобил с предно предаване

Солистка на операта грабна наградата на Бургас

28 отбора участваха в турнира по стрийтбол в Павликени

Депутатът Весела Лечева в Раданово: Малките населени места са в периферията на националната политика

Просветният министър на 24 май: Образованието е това, благодарение на което ще пребъдем като общество

Тони Голдуин – внук на киномагнат Актьорът от „Скандал” е наследник на известния продуцент Самюъл Голдуин

Столичният кмет Йорданка Фандъкова на 24 май: Град, в който се строят училища, има бъдеще

Увеличават с 10% учителските заплати от началото на 2017 година

От 1-ви януари 2017-та година всички учители ще получат 10-проценто увеличение на заплатите си. Това обеща от трибуната на националния учителски събор министърът на образованието Меглена Кунева, предава БНР.

Също ще се увеличат парите за квалификация на учителите, както и за тези, които изпълняват длъжността “класен ръководител”.

Още следобяд, след приключването на събора, ще бъде подписан Колективния трудов договор, с който този ангажимент ще стане факт, обясниха от МОН.

В договора ще бъде разписано, че министерството и синдикатите заедно ще се борят за 10% увеличение на работните заплати на учителите от 01.01.2017 г. Други акценти в договора ще бъдат увеличение на заплащането на Часа на класа на 30 лева от началото на следващата година, каквото е предложението на МОН, както и увеличаване на обезщетението при пенсиониране на 10 работни заплати от 1 август и на 10 заплати и половина от 1 януари 2017 г.

Учители от цялата страна се събраха на събора, за да обсъдят проблемите в образованието и как да се повиши доверието към професията им. Съборът под мотото “Мисия учител” се провежда в столичната зала “Арена Армеец”.

В словото си президентът Росен Плевнелиев каза, че не може да не е тук, когато над 12 000 представители на най-благородната професия – учителството, са на едно място. Той каза, че политиците трябва да застанат “мирно”, да погледнат учителите и да ги чуят. По думите му, това е най-важната професионална област, а учителите са благословени със своята професия. По думите на Плевнелиев, възраждането на българското образование трябва да е национален приоритет, дългосрочен, надпартиен и стратегически.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова каза в приветственото си слово, че за да бъдеш учител – това е мисия, и че преподавателите трябва да са подготвени, мотивирани и постоянно да се развиват.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.