Продават тубдиспансер заради дългове

Тубдиспансерът, който е част от варненската белодробна болница, е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител заради дълг от 161 172 лв. Началната цена за имота с площ 729 кв. м е 530 000 лв.

През януари за диспансера пак бе обявен търг, но тогава наддаването трябваше да тръгне от 800 000 лв. То така и не се състоя, защото общинският съвет гласува да даде 170 000 лв., с които бяха покрити част от борчовете на здравното заведение към доставчик на храна.

Сега същата фирма и НАП си търсят вземания чрез съдия изпълнител. Поради това сметките на болницата стоят запорирани, а работещите в нея от месеци вземат само аванси. Напуснали медици също влизат в листата на кредиторите и съдят болницата за неполучени възнаграждения.

Причината за хроничната финансова криза е недофинансирането, категоричен е доц. Христо Ганчев, управител на болницата. Годишно тя получава 300 000 лв. от здравното министерство за лечението на болни от Североизточна България, а реално разходите й са около 1 млн. лв., твърди доц. Ганчев. Сега той моли общинския съвет за нова финансова инжекция, с която пак да се спаси сградата на диспансера от продажба. Решение за това ще вземат във вторник членовете на комисията по финанси в местния парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве