Клиент осъди верига заради телевизор, който отказал да бъде „умен”

Снимка: Архив

Клиент от Търговище осъди голяма търговска верига да му върне близо 1700 лв., които платил за „умен” телевизор, който обаче така и не сработил на съответното ниво, а търговецът не го подменил, нито му върнал парите.

Историята със злополучната стока започнала през септември миналата година, когато мъжът платил за smart техниката от утвърдена марка. Веднага след доставянето й установил, че телевизорът не изпълнява подадените от дистанционното команди, не работило приложението за интернет, не се отварял нито един сайт, както и служебните с пароли, пише в иска му. Подал рекламация в магазина в Търговище, а после и жалба до търговската верига, с искане за подмяна на стоката. Вместо това от магазина му обещали да отстранят неизправностите. Още при тестването там обаче станало ясно, че опитът им бил неуспешен. Клиентът отказал да вземе телевизора, а търговците решили да го убеждават да търси фирмен сервиз и да отремонтира сам новия си телевизор. Отказали да му дадат документи от сервиза, който уж поправял техниката, както и да съставят протокол за състоянието й. Не приели и искането му да заменят стоката с друга, която той бил готов да доплати. Тогава клиентът подал жалба до Комисията за защита на потребителите и поискал договорът му с веригата да бъде разтрогнат, а тя да му върне парите.

През януари било насрочено помирително заседание, на което от веригата не пратили свой служител. Клиентът пак отишъл в магазина да си иска парите и отново го зауверявали, че телевизорът е поправен и може да си го вземе. След всички неразбории мъжът отказал да се занимава повече и подал жалба в съда, за да прекрати отношенията си с търговеца.

Магистратите приеха иска му и осъдиха търговската верига, която трябва да му върне 1696,53 лв., платени за телевизора. Тя му дължи лихви върху сумата от януари тази година до окончателното изплащане. Трябва да му плати и 418 лв., които той похарчил за дело.

Решението на Районния съд в Търговище подлежи на обжалване пред Окръжния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес