Опасно време в цялата страна днес

Китай планира да наложи мита върху вноса на американски продукти на стойност до 3 милиарда долара

ЕС планира по-строги мерки за защита на потребителите на фейсбук и джимейл

100 хил. шофьори може да останат без работа

Тръмп замени съветника си по националната сигурност

ЕС отзова посланика си в Русия Маркус Едерер

на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Илияна Йотова: Правителството на Борисов вече е опасно за хората

„Нима не е ясно, че в България трябва да има предсрочни парламентарни избори, както категорично заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Нима вече не е ясно, че ГЕРБ искат предсрочни избори, заради изключителната нестабилност в НС. Ясно е, че оставането на това правителството е изключително опасно за българските граждани, както и за нашето място в международен план”. Това каза евродепутатът и член на ИБ на БСП Илияна Йотова пред БНР.

Като сериозен проблем от последните дни, тя посочи случващото се с арбитража за „Белене”. На правителството на Борисов се дължи фактът, че сега хората не могат да си плащат тока „Лъжа е, че енергията от Белене не ни трябва. Лъжа е, че АЕЦ-ът е излишен. Лъжа е, че българите са щели да плащат повече пари за ток, ако централата е била изградена. Сега хората плащат повече, заради зелената енергия”, заяви евродепутатът.

Илияна Йотова бе категорична, че бившият енергиен министър, сега шеф на енергийната комисия в НС Делян Добрев си позволява да изказва пред българските граждани само политически аргументи за „Белене”, а не говори по същество. „Това което установих от думите му е, че той няма решението на арбитража по казуса и не го е чел или не желае да го цитира. Той не знае какво е произведено от руската страна и какво трябва да заплатим”, подчерта евродепутатът. Йотова изрази недоумение от еуфорията и радостта на правителството, защото сме щели да плащаме само един милиард за централата. „Вероятно са знаели по-рано решението на арбитража, затова са изтеглили и последния заем”, предположи Йотова и допълни, че всички изтеглени милиарди от правителството на Борисов ще трябва да се плащат от поколения българи.

На въпрос за пресконференцията, дадена от президента, премиера и военния министър, Илияна Йотова обясни, че още през януари министърът на отбраната ни е заявил, че България ще участва в съвместни действия с Румъния в Черно море. „Тази пресконференция от тримата бе направена, за да се покаже на обществото, че има единна позиция на различните институции, но тя постигна точно обратния ефект. От изявленията им си личи, че различията си остават”, посочи евродепутатът. Управляващите скриха позицията си за съвместните действия на България, Румъния и Турция в Черно море Според нея по важният въпрос е какво не сме чули на пресконференцията им? „Не чухме каква е българската позиция, с която те ще отидат на срещата на НАТО през юли. Но тя там трябва да се чуе. Защото България заедно с Румъния и Турция ще трябва да кажат какво ще става в Черно море” каза тя и подчерта, че истинската позиция на правителството отново е била скрита. По отношение на бежанците, Илияна Йотова припомни думите на Борисов, който бе заявил, че има план Б за тях. „Тогава той обясни, че ще разчита на НАТО за справяне с проблема”, обясни евродепутатът. Според нея този въпрос е от компетенциите на КСНС при президента, и отиващият си държавен глава очевидно не иска темата да се коментира на „Дондуков 1”. „Затова нека поне НС да бъде така добро да каже каква позиция ще бъде защитена на срещата на НАТО”, поиска Илияна Йотова. Накрая тя категорично заяви, че темата Европа-Русия е на дневен ред, не само заради санкциите, но по отношение и на сигурността в света. „Без координирани действия с Русия, няма да се справим нито със световния тероризъм, нито с ИДИЛ, нито с конфликтите по границата ни”, заключи Йотова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.