Столетни пушки гърмяха край Берковица

Цветелина Шейнова от дружинката в село Черешовица показва точен мерник с елитна пушка

Любители на старинните оръжия от цяла България се събраха на турнир „Старата пушка” край берковското село Гаганица.

Колекционери и авджии показаха 33 уникални пушки на възраст от 50 до близо 200 години. Сред експонатите имаше оръжия от 19 и началото на 20 век, дело на световно известни фирми като Холанд и Холанд, Джон Ригли, Круп и Симсон.

Част от пушкалата са били изработени за крале и висши военачалници. Собствениците на елитните антики показаха и точност на мерниците си в стрелба по силует на заек и по асфалтови панички.

„Най-точен стрелец” стана Мирослав Иванов от София, а приза за най-стара пушка получи Васил Попов с „Уебб” от 1824 г. Наградата за най-възрастен участник пък взе 86 годишният Костадин Йотов от Берковица с пушка „Круп”.

„Пушките, изработвани на ръка преди повече от 100 години, са истински произведения на изкуството. Всяка от тях е образец на майсторство и красота и е част от историята. Опознаването на такива оръжия е като четенето на приключенски романи!”, каза организаторът на турнира Стоян Ангелов от Ловно-рибарско дружество „Сокол” в Берковица. Празникът завърши с курбан и песни под сенките на вековни дървета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл