Истината за футболните терористи

Да изкараш Анте Чачич от равновесие не е лесна работа. Напротив – националният селекционер на Хърватия е хрисим човек, който не се сърди на футболистите си, дори когато закъснеят... умерено за тренировка. Но същият този Чачич изригна с: „Футболни терористи!” Случи се след мача Хърватия – Чехия (2:2), когато в 86-ата минута от сектора на неговите фенове полетяха бомби и ракети, спряха двубоя. По-късно Чачич опита да ограничи кръга на виновните до „десет хулигана”.

Всъщност, треньорът много добре знае истината. А тя е, че от години между част от радикалните фенове и неговите работодатели – футболната централа, се води война без правила. Началото й бе през 2008 година. Тогава неонацистки настроени запалянковци не спираха да провалят мачове с пиротехника и расистки обиди. Главната им цел бе да навредят на футболната централа и въобще не им пукаше дали ще има последствия за националния отбор.

Виновниците за ексцесиите миналия петък са членовете на групировката „Бад Блу Бойс”, най-екстремистки настроените фенове на „Динамо” (Загреб). В тяхната страница във фейсбук те публикуваха кадри от грозните сцени с голям надпис „Никой няма да ни спре”. Провокираното прекратяване на мача бе протест срещу президента на централата, бивш нападател на „Динамо” и въобще футболна легенда №1 в страната - Давор Шукер. И също срещу бившия президент на любимия им клуб Здравко Мамич. Той бе свален като шеф на „Динамо” заради корупционен скандал, но продължава да е човекът с най-сериозни контакти в хърватския футбол. Един истински сив кардинал.
Едва през 2015-а Мамич и брат му Зоран (днешният треньор на „Динамо”) бяха арестувани заради укриване на данъци при трансфери. Президентът подписвал лични договори с младите футболисти, които привличал и до края на кариерата им прибирал част от заплатата. Без значение за кой тим те играят.

Известният хърватски журналист Александър Холига описа Здравко Мамич като „рак” за футбола и политиката в страната. И до днес той е шефът на 7-членна комисия в центалата, която дърпа конците. През 2015-а срещу него в Сплит излязоха 30 000 фенове на протест. По-малка част, но много по-големи екстремисти, предпочитат делата пред думите. Те дори настояват Хърватия да бъде извадена от Евро 2016.

Федерацията плати 100 000 евро глоба на УЕФА миналата година, когато на стадиона в Сплит преди квалификацията с Италия с химикали бе нарисуван огромен пречупен кръст на терена. Нацисткият символ имаше и политическо послание, а целта – колкото може повече да се навреди на правителство и футболен съюз. УЕФА отне една точка от актива на Хърватия и наказа тима да играе два мача без публика като единият беше срещу България. Така със селекция от мегазвезди за поне 300 милиона евро тимът на „шахматистите” може да бъде убит от свои на Евро 2016.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят