С 10% вдигат учителските заплати от догодина (обзор)

МОН, представлявано от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, и синдикатите подписаха Колективния трудов договор.

Часът на класа ще се плаща по 30, вместо по 25 лв.

От януари обезщетението при пенсиониране става 10 и половина заплати.

12 000 учители се събраха в Арена Армеец.

Заплатите на всички учители ще се увеличат с 10% от януари 2017 година. Обезщетението при пенсиониране пък от август става 10 заплати, а от началото на следващата година – 10 заплати и половина. Това обяви министърът на образованието Меглена Кунева на Националния учителски събор, който събра над 12 000 преподаватели в столичната зала „Арена Армеец“. От 25 на 30 лева се увеличава заплащането за Часа на класа. Кунева заяви още, че от първи октомври се ще има повече пари за квалификация на преподавателите, както и средствата за учителите, които са класни ръководители. Първата мярка е с бюджет 20 млн. лева и предвижда обучение на 17 хил. души, от които 2 хил. на възраст до 34 години.

Втората е за повишаване на капацитета за работа в мултикултурна среда с бюджет 5 млн. лв. за обучение на 2 000 души. Всички промени са разписани в колективния трудов договор, който беше подписан веднага след приключването на близо 3-часовия събор. Целта на мащабното събитие е да се повиши доверието към професията и да запознае преподавателите в реформите, които са заложени в новия Закон за училищно и предучилищно образование, влизащ в сила от 1 август, обясняват от МОН.

"Вие сте представители на най-важната професионална общност, вие сте хората, които в най-голяма степен определят бъдещето на България“, заяви на откриването на събора президентът Росен Плевнелиев. Той каза още, че подкрепя дуалното обучение и че модернизацията на образованието трябва да е основен приоритет. „Бъдещето не идва по тръби за нефт и газ, а чрез иновации“, каза държавният глава.

Кунева заяви още, че се предвижда плавно затваряне на училища в районите в които има демографска криза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование