Скандали в РБ и за кандидат-президент

В началото на мандата лидерите на РБ се опитваха да изглеждат единни и да гледат в една посока.

Контактната група за номинациите зацикли

БЗНС и СДС не искат да се вливат в общ формат

Радан Кънев иска конгрес през август, надява се да оглави блока

Скандали съпътстват преговорите между партиите в Реформаторския блок и по темата за общ кандидат-президент, научи “Труд”. В центъра на разправиите отново бил лидерът ДСБ Радан Кънев. Той се опитвал да изтъргува подкрепата на тъмносините за номиниран от друга формация в блока претендент за “Дондуков” 2. Условието му било на всяка цена през август да се проведе конгрес на блока, който да го превърне в единен субект. Самият Кънев таял надежда, че именно той ще бъде избран за лидер на РБ. Участници в последния Изпълнителен съвет на реформаторите разказаха, че Кънев отхвърлил всички разумни аргументи. От БЗНС му припомнили, че едно от условията на партията за влизане в коалиция било запазване на марката БЗНС. От СДС също са категорични, че не биха се влели в единен политически субект, ликвидирайки името си. Последният аргумент бил, че през август, в сезона на отпуските, конгрес не се прави.

Радан Кънев продължил да упорства и в петък, когато бе първото заседание на контактната група за издигане на общ кандидат за президент. Заради претенциите на ДСБ срещата приключила набързо.

“Провеждането на конгрес на РБ сега противоречи на първоначалното ни споразумение, според което съюзен конгрес се прави само за избор на Граждански съвет, а обединение е възможно след пълен цикъл от избори заедно”, заяви вчера съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски. Той коментира и профила на общия кандидат за президент на блока. Трябвало да бъде “обединителна демократична фигура с евроатлантическа насоченост, която да има силна позиция за образованието, борбата с корупцията и връщането на върховенството на закона.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика