Турски граничари убиха сирийски бежанци

Сирийският президент Башар ал Асад (вдясно) е доволен да види военния министър на най-мощния си съюзник Сергей Шойгу. Снимка: АФП

Осем сирийски бежанци, включително 4 деца, бяха убити сутринта от турски граничари, докато опитвали да избягат от раздираната си от конфликта родина, предаде АФП, като се позова на Сирийската обсерватория за правата на човека. Според Националната коалиция, опозиционна сирийска организация, базирана в Истанбул, загиналите са 11. Те бягали от северния град Манбидж, контролиран от “Ислямска държава” и подложен на тежки бомбардировки от водената от САЩ коалиция.

Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли тези съобщения, а армията изтъкна, че открива огън само по въоръжени контрабандисти. “Смъртта на беззащитни сирийци противоречи на гостоприемството на правителството в Анкара”, обяви обаче Националната коалиция.

От началото на годината поне 60 цивилни сирийци са убити от турски граничари, сочат данни на обсерваторията.

На изненадваща среща в Дамаск руският военен министър Сергей Шойгу обсъди със сирийския президент Башар ал Асад съвместната борба с тероризма. Според анализатори посещението на Шойгу, който бе и в руската авиобаза “Хмеймим”, е знак, че Кремъл ще засили подкрепата си за сирийските власти.

Вчера Москва отрече US обвинения, че е бомбардирала финансирани от САЩ умерени сирийски бунтовници. Това стана след видеоконференция между руски и щатски военни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят