Юлия Берберян: Не бива да действа ”шамарената фабрика” в подготовката на спортистите

Снимка: БТВ

„Има и други начини да се правят шампиони, няма нужда да лее кръв – „шамарената фабрика” вече не е актуална, коментира българската тенисистка Юлия Берберян пред БТВ.

"Начинът да се правят шампиони в една културна и цивилизована среда може да бъде много позитивен. Трябва да научим децата как да се справят и с победите, и със загубите”, каза още Берберян.

Тя изрази мнение, че в този тежък момент не би искала да е мястото на Илияна Раева.

Шампиона по плуване Петър Стойчев също смята, че методите на работа с децата през последните години са различни - авторитарният подход отстъпва на цивилизования и модерен подход към децата.

Той обаче смята, че все още не се говори достатъчно за следкариерното развитие на елитните спортисти. Стойчев призова да не се правят опити да се решават проблемите в ансамбъла по художествена гимнастика извън екипа.”Не сме ние хората, които трябва да кажем какво те са трябвало да направят по време не тренировъчния процес”, коментира спортистът.

Евгени Иванов – Пушката, директор на Националната волейболна лига, е на мнение, че подходът към всеки спортист трябва да е строго индивидуален. Има хора, които могат да работят под напрежение – можеш да изкараш максимума от тях, има хора, които трябва да бъдат обгрижвани по много специален начин, за да можеш да изкараш 100% от тях”, уточни Евгени Иванов.

И тримата са категорични, че успехите в професионалния спорт изискват лишения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт