"Галъп": Над 80% от българите по инерция приемат всякакви идеи за опазване на Черноморието

Над 80% от българите почти по инерция приемат всякакви идеи за опазване на Черноморието и природата въобще, сочат данни на агенция „Галъп интернешънъл“ по теми, свързани с туризма и Черноморието.

Изследването е проведено от 13 до 19 май 2016 г. сред 819 пълнолетни българи чрез пряко интервю.

Данните сочат, че хората с по-високо образование и доходи показват и закономерно по-висока чувствителност по темата. Извън това не се наблюдават съществени отлики в мненията сред различните групи в изследването, нито според партийните пристрастия.

Цялостното отношение към българското Черноморие е като към нещо, което се нуждае от спасяване, твърдят социолозите. 85% от българите се съгласяват, че са нужни различни специални мерки, които да гарантират запазването на останалите незастроени места по Черноморието. Сред хората с по-високо образование и доходи подкрепата е още по-видима.

Експериментално е тестван вариант за забрана на строителството поне на километър зад плажната ивица – в местата, които все още не са застроени. Макар и да звучи по-крайно, дори този вариант събира 81% подкрепа, като при хората с висше образование тя преминава 90%.

В същото време 15% смятат, че опазването на природата пречи на развитието на икономиката. Както може и да се очаква, делът на подобни отговори е по-висок в малки градове – където проблемът е по-близък. Две трети са на обратното мнение. Експертите твърдят, че това означава, че в масовото съзнание противоречие между развитието на икономиката и опазването на природата не съществува. Те предполагат, че върху двете теми явно се разсъждава независимо.

Оказва се, че природата не е дискусионна тема в България. Настроенията по тестваните в сондажа твърдения са почти автоматични. Нагласите са принципни, а не конкретни, анализират експертите.

Не така обаче стоят нещата по въпрос, който наистина стана политически дискутиран в последните месеци – забраната за палатки. От данните личи, че българите по-скоро не подкрепят забрана за разполагане на палатки по плажовете, смятат социолозите. Твърдението „Разполагането на палатки по плажовете трябва да бъде забранено“ се подкрепя от 29%, а 40% са на обратното мнение. Данните сочат, че младите и хората с по-високо образование са закономерно в по-голяма степен против.

Според анализа на социолозите липсата на ярки различия в мненията на различни социални групи показва, че опазването на природата не се възприема като остро политическа тема. Подобни нагласи бяха отчетени и през 2012 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини