Студентка от Разлог се бори за награда на Кралския институт на британските архитекти

24-годишната Ина Каназирева от Разлог стана една от 100-те номинирани студенти от целия свят за престижната архитектурна награда RIBA* на Кралския институт на британските архитекти (Royal Institute for British Architects). Това е най-престижното архитектурно отличие на Великобритания.

Ина, която е студентка в Лондон в престижен университет по архитектура е номинирана за сребърен медал ,тя участва с проект за библиотека на община Варна.

Тя е първата българка номинирана от английски университет, което само по себе си е огромен успех, коментират известни имена в архитектурата, които прогнозират блестяща кариера за красивата разложенка, която се бори да запише името си до световноизвестни архитекти като Заха Мохамад Хадид, Дейвид Чипърфилд и други.

Миналата година Ина е спечелила и второ място в университетска класация, където се е борила с 150 свои колеги от целия свят. Трябва да отбележим, че университета, където учи младата дама е на 2-ро престижно място по архитектура в Лондон.

Според регламента за архитектурна награда RIBA, за която Ина се бори, всяка година се връчват бронзов, сребърен и златен медал.

За бронзов се борят бакалавърите, за сребърен – магистратите и за златен топ-архитектите.

Призовете се обявяват през септември. Тогава Кралският институт на британските архитекти (RIBA) връчва и традиционната си награда “Стърлинг” за настоящата година.

Част от предишните носители на наградата са:

„Maggie’s Centre” в болница Чаринг Крос в Лондон, проектиран от „Роджър Стрик и партньори” (2009);

Музеят за модерната литература в Германия, проектиран от Дейвид Чипърфилд (2007).

Кралският Шекспиров театър в Стратфорд на Ейвън. Проектът е осъществен от „Бенетс асошиейтс архитектс” (Bennetts Associates Architects).

Културен център „An Gaelaras” в Северна Ирландия, проектиран от „О’Донъл + Туоми”.

Музей „MAXXI” в Рим, проектиран от „Заха Хадид Архитектс” (2010).

Foster + Partners, за зданието „Томас Дийкън академи“ в Питърбърг и за стадиона „Уембли“ в Лондон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони