Градушка помля Монтана и района

Градушка, част от която бе с големина на орех и яйце, съсипа земеделската продукция край Монтана.

Тежка градушка удари Монтана и част от селата край областния град в неделя привечер. Ледените парчета посякоха ниви и градини и нанесоха сериозни щети на много стопани. Стихията връхлетя северозападния район към 17.30 ч. в почивния ден.

„Небето внезапно причерня, изви се буря и полетяха ледени късове!”, разказаха очевидци. Градушката обрули листа и клони в Монтана и разгони част от гостите, стекли са за празника „Свети Дух”. В близкото село Долно Белотинци градът е бил сух, без дъжд, и за около десетина минути овършал доголо градини, лозя и земеделски масиви.

„Зърната бяха с големината на бонбони, но имаше и по-големи парчета. Над 80 % от зеленчукова ми градина от 10 дка е унищожена. Щети има и по нивите в полето. Отиде целия труд на семейството ми!”, сподели Димитър Христов.

Градът е ударил и монтанското село Благово. Ледени парчета са се изсипали и над част от Бойчиновци и близкото до него село Ерден. „Пострадаха доста ниви и градини. За щастие няма засегнати къщи!”, заяви кметът на общината Светлин Сретениев. Само в Монтана за 55 минути са паднали 19 л дъжд и град на квадратен метър, а за денонощието валежите са 22 литра.

От ледените парчета тежки поражения има и в село Бъзовец, а в Чипровско градушката е била слаба, казаха от Метеорологичната станция в Монтана. Падналите валежи са превърнали земеделските райони в кални терени, часове след стихията в тях все още не може да се влезе, за да се оценят щетите, оплакаха се стопани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони