Език наш, омекотен

От глоби за нарушаване на езиковия ред Кунева ще осигури пари за учителски заплати

Депутатите задължиха БНР и БНТ да размножават вируси

Омекотителите на българския език обичат да влизат в ефира. Не че го перат, цапат го.

Валери Симеонов, например. Този велик стратег на изборното право. Тази еманация на българщината. Тази политическа пералня. Вкара в обществения ресурс чл. 14, върху който се изходиха президент, партийни централи, депутатски лобита. През всичките си публични изяви прокарва и твърдата си позиция, и диалектния си изказ. Въведе в дневния ред на Народното събрание собствената си маниакалност, отдалечения от обществения интерес дебат за урни, бюлетини, отвори, пликчета и квадратчета у нас и нашир по света. Цецка Цачева, която прецени за кои въпроси е компетентен премиерът и му ги подбра с плевенска последователност, доволно допълва речника на Валери Симеонов с изказни предпочитания. Тя диктува дневния ред. Тя и мнозинството решиха да гласуваме задължително. Отнеха ни правото на избор, на предпочитание. Изработиха варианта, при който дори и да гласуваме срещу всички, гласът ни пак ще се брои и ще отиде в актива на съответната партийна номенклатура. Така си осигуряват бъдеще. Не искат и не могат да осъзнаят колко са временни. Нещо като насекоми, живеещи няколко минути. Ефемериди. Те, ефемеридите, искат да гласуваме задължително, ние, филолозите, искаме задължително да говорят на български.

Омекотява и Митоди Андрейев, както сам произнася името си. Вдъхнови Комисията за досиетата да пусне мъгла. Разобличи сътрудниците на Държавна сигурност, извади ги на бял свят. Да бе, да. Сега вади на показ собствената си пИрсона. Доста активно. Щом стане дума за агенти, хоп, заповядайте в студиото. И тук, в националния ефир, пуска гениалните си съждения и ниже: нийе ше направими, няма да гласувами, и други книжовни модификации.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов ни запознава с дибатити и реформатъ. Бившият председател на финансовата комисия Йордан Цонев, все така плодовит, копнеещ за включен микрофон, обещава, че ще сизирами. И още какво ли не. Все мийеко и все провинциално.

Най-енергийно го дава председателят на КЕВР Иван Иванов. Вместо да си оправи езика, оправя тока. Комисията за енергийно и водно регулиране винаги ригулира и нйе пипа цинити. Пипа нашето вярно отношение към правоговора. Пипа непоносимостта ни към цапачите на речта. От политически говорещите мъже едва неколцина са верни на книжовния норматив. Всичко друго е свободна интерпретация на местни езикови форми с национален приуритьет и ефирно-брутална наглост. Ако трябва да правим списък на омекотителите, ще ни заподозрат в продуктово позициониране.

За да се осигури пълна победа на диалекта, ефемеридите приеха важни - според тях - заседания, както и петъчният контрол да се излъчват пряко в ефир. Така задължиха БНР и БНТ да размножават вируси. Не само езикови. Хакерите нахлуха в българския дом. В националната система за правоговорна сигурност. Санкции срещу тях няма и няма открити. Има дибати. Бьез оскъпяваньи при изплащаньи. Обсъждами идна привенция. Гласувахми да мини. Щото нийе исками. И така нататък. БАН ще трябва да произведе речник на замърсителите от Каварна до Трън. От Йордан Цонйев до Митоди Андрейев.

Злеговорещият на всичко отгоре рИформира. Все измисля и гласува промени. Въведе УМБАЛСМ, МСБОЛ, КЕНДРВ и още стотина лесни за произнасяне съкращения. Абревиатури на късото мозъчно мислене. Сега пък ще създаде работа на директори на средни училища. Вече ще се казват СУ. Нищо, че СУ отдавна се е наместило в общественото съзнание като Софийски университет „Св. Климент Охридски”. СУ било по-разбираемо от досегашното СОУ. Представяте ли си какво писане ще падне, колко хартия ще изфиряса, каква нормативна корекция ще предизвика едно нищо и никакво си СУ. С това, несъмнено, образователната рИформа ще напреднИ. Сигурно е! Ще стигнем до под крушата. Там не дреме, а твори негово величество чиновникът. Който не желае или не умее да слуша филолозите. Подминаването на тяхното знание винаги крие рискове.

В един предишен столичен парламент двама общински съветници с чисти помисли предложиха площад „Батенберг” да се преименува на „Александър Първи”. Кой знае как двама юристи убедиха СОС, че Александър Първи (1777-1825), руски император от 1801-ва, династия Романови, е по-заслужил от Александър Първи Батенберг (1857-1893), княз на България 1879-1886. Нека историците спорят. Филолозите да роптаят. Защо? Защото никой не поиска становището им. Щяха да услужат на общинските съветници с няколко елементарни аргумента. Първо, „Батенберг” е лексикализирана форма, тоест думата е влязла в обиходната реч, в съзнанието на града, в нормативната именница. Второ, филолозите изучават т.нар. Закон за икономия на изразните средства. При общуване хората предпочитат по-кратката форма. „Батенберг” е по-късо от „Александър Първи”. Още повече че поне половината софиянци - колкото и да са те! - не разпознават Александър Първи. По-ясен им е Александър Втори. Цар Освободител. Ама не защото ни е освободил, а защото премахва крепостното право (1861). И двамата от династия Романови. Иди разгадай дълбоката историческа аргументация на СОС. Столично обединение на сомелиерите. Не, не е това.

Възможно ли е обществото да подеме война срещу езиковите нехранимайковци? Или е химера? Явно е, че и БНТ, и БНР ще страдат, докато еднодневките не променят собственото си решение/задължение за преки предавания от парламентарната зала. Някога в програма „Хоризонт” един главен редактор наказваше репортерките, подали микрофон на речеви инвалид. Независимо от кой край на републиката да беше събеседникът, репортерката биваше, първо, оплюта на планьорката, второ, лишена от хонорар и други благини. Е, това изискване нямаше как да се приложи на членовете на Политбюро, на Централния комитет, на министри и Цола Драгойчева даже. Бе нямам спомен Митоди Андрейев да е мисловна централа от национално значение. Даже и №8 не е. Няма как да пичели, докато плямпа. Христо Стоичков, Балъков, Цвети Пиронкова, Митко Щерев и люде от този ранг могат да говорят на диалект, защото тяхната работа не е да говорят.

Защо ефирните медии не воюват срещу външни предавания с диалектен акцент? От сутрин до вечер продавачки в мощна верига за бяла, черна и пембена техника ми правят от екраните примоции на печки, телевизори и незагрети реотани. Един мек глас ми препоръчва твърдата игра на танкове. Никога няма да си купя каквито и да е бронирани машини, щом телевизията не ме бронира срещу меки залпове.

Защо ефирните щабове ги приемат? Защо не връщат външна продукция заради лоша реч? Това могат. Така с времето ще наложат уважение към книжовната норма. Рекламираш меко - твърд отказ. Дааа, ама рекламите носят пари. А пък учителите по български език харчат. А, Кунева откъде ще намери 250 млн. лв. допълнително, за да увеличи заплатите им, както обеща на събора. Що не ги извади от глоби за нарушаване на езиковия ред? Що не йискать да я подкрипят? Или съ боят, че щи мини?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи