Джамбазки: След като Великобритания реши спокойно за Брекзит, макар че всички от Обама до Сорос ги заплашваха, значи е дошъл краят на една епоха

"След като една нация като британската може да вземе такова решение информирано и спокойно, макар всички от Обама до Сорос ги заплашваха, това означава, че е дошъл краят на една епоха." Това бе коментарът на евродепутата Ангел Джамбазки относно за излизане от ЕС на Обединеното кралство, предаде БТВ. Той определи резултатите от референдума като „унищожителна новина” в Брюксел.

"Британците ясно показаха, че не искат някой да им се меси толкова брутално във вътрешните работи", каза Джамбазки по БНТ.

„Това казва нещо много простичко – 20 години се говори за промени в ЕС, съвсем очевидно е, че тази бюрократична наглост е дошла на всички до гуша”, каза още националистът. Според него сега трябва да се върви към „Европа на нациите”, а не ЕС, който решава за водата в тоалетната и кривите краставици.

„Никъде няма премиер като Дейвид Камерън, който да е толкова лично загрижен за себе си като него през 2013 г., за да тръгне към референдум, който да постави под въпрос целостта на неговата държава”, заяви депутатът от ЕНП/РБ Светослав Малинов в отговор на въпрос относно това ще последват ли референдуми от други страни.

Според него обаче брекзитът ще окрили националистите в ЕС и не е изключено някъде да стигнат до премиерски пост с възможност за иницииране на подобно допитване.

„Това е скок в неизвестността за целия политически елит, включително и за победителите”, посочи още Малинов. Според него в случая уникалното е, че „имаме ситуацията, в която премиерът на страната вече не е лидер дори на своята партия”. Затова и през следващите часове може да има оставки на равнище правителство, консерватори и даже парламент.

Зам.-председателят на ЕНП Мария Габриел посочи, че твърдата позиция на най-голямата политическа сила в европарламента е, че напускане на ЕС означава напускане без специален статут: „Да уважаваш вота, който казва да напуснеш означава първо да напуснеш преди да започнеш преговори какъв да ти бъде статутът в бъдеще”. Тя заяви, че не смята, че вече е актуална „Европа на нациите”. "Силна Европа значи застраховка живот за всяка членка – предизвикателствата като миграцията и сигурността не могат да бъдат преодолени самостоятелно”, каза още Габриел.

По думите й в случая важни са и икономическите последствия: „Лирата е тази, която пада, а не еврото”.

Тя отбеляза и положителното отношение на Шотландия в ситуацията и заяви, че там ще се проведе нов референдум за излизане от Европейския съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика