Плевнелиев за Брекзит: Това е един лош ден за Европа, длъжни сме да не допускаме ефекта на доминото

„С оглед проведения вчера референдум във Великобритания и резултата за излизане, а не оставане в Европейския съюз, смятам че това е един лош ден за Европа”, коментира президентът Росен Плевнелиев британското допитване до народа относно съдбата на страната в ЕС, предаде БТВ. „Лош ден за европейската демокрация, лош ден за европейската икономика, лош ден за Европейския съюз. И ясен знак за ненаучен урок от историята", добави президентът.

"Решението на британците предизвиква дълбоко разочарование, но ние сме длъжни да не допускаме ефекта на доминото", коментира външният ни министър Даниел Митов.

По думите на президента Росен Плевнелиев една велика сила, символ на свободна търговия и на либералната демокрация, е решила да се изолира обратно в националните си граници, на собствения си остров.

„Дълбоко съжалявам за този резултат, дълбоко съм притеснен, че днес националисти, популисти тържествуват по улиците на Европа, но съм сигурен, че Обединена Европа – със или без Великобритания, трябва да гледа напред”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Решението на британците предизвиква дълбоко разочарование, но ние сме длъжни да не допускаме ефекта на доминото. Икономическите последствия ще са много сериозни за британците”, каза министър Даниел Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика