Втора инстанция оправда баба, причинила смъртта на внучето си по непредпазливост

Тричленен състав на Апелативния съд във Велико Търново потвърди оправдателна присъда срещу неграмотната Росица Ш. от Ловеч като реши, че не е виновна за смъртта на няколкомесечния си внук. Бабата бе оправдана на първа инстанция по обвинение в убийство по непредпазливост. Росица Ш. сама гледала внучето си, тъй като майката избягала, а бащата влязъл в затвора.

На 19 януари около 15 часа подсъдимата се обадила на Спешното отделение при МБАЛ - Ловеч, че детето е с висока температура. Дошлата линейка ги откарала в болницата, а малчуганът бил поставен на системи. Бабата обяснила на лекарите, че от предходната нощ е започнала да му слага свещички "Ефералган" от 150 мг. през два часа и така за около 12 часа му е поставила общо 5 свещички.

Жената не се била консултирала с доктор. След направени изследвания в болницата на детето била поставена диагноза "отравяне с парацетамол". Няколко часа след започване на лечението, състоянието на детето леко се подобрило. То станало по-бодро, започнало да приема храна и течности. Около 10 ч. обаче коремът му се подул, към обяд започнали да се проявяват признаци на полиорганна недостатъчност. Четири часа по-късно бил извикан и реанимационен екип от интензивното отделение, но въпреки усилията на лекарите, детето починало.

Според токсиколога приетата доза от 750 милиграма парацетамол при тегло на детето 9 килограма за 12 часа, надвишава терапевтичната доза и попада в диапазона на силно токсична, до летална доза. Първата съдебно - медицинска експертиза по делото установила, че причина за настъпилата смърт на бебето е остра чернодробна недостатъчност, която е заради отравяне. Назначена е била и допълнителна съдебно медицинска експертиза, която потвърдила първоначалния анализ.

В хода на съдебното следствие съдът назначил съдебно-медицинска експертиза, изготвена от вещи лица при УМБАЛ "Д-р Г. Странски" ЕАД - Плевен. Тази експертиза установила, че не парацетамолът е причинил смъртта на детето, а е възможно да се касае за синдром на Рей, което е рядко, но опасно състояние, което причинява мозъчен оток и увреждане на черния дроб. По-често се засягат деца на възраст от 6 до 12 години, но не е изключена и по-малката възраст. Свързва се с използването на аспирин, парацетамол и други медикаменти при лечение на вирусни инфекции.

Така, на базата на това експертното становище Окръжен съд Ловеч е оправдал Росица Ш. Делото в Апелативния съд в старата столица е по протест на Окръжната прокуратура в Ловеч.

Решението подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред ВКС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право