Доналд Тръмп и Борис Джонсън в един глас: Британците си върнаха контрола над страната

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп поздрави британците за решението им да напуснат ЕС, като каза, че те са си "върнали контрола над своята страна, и това е нещо велико", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Той дори определи решението за Брекзит като "фантастично". Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който бе водеща фигура на кампанията за Брекзит заяви, че британците са решили да си върнат контрола върху Обединеното кралство, като са гласували за излизане от ЕС.

Тръмп пристигна в шотландското градче Търнбъри, за да открие ново голф игрище часове след референдума, в който британците се произнесоха за Брекзит. 

Хората от цял свят недоволстват и притесненията, свързани с контрола над границите, са сред основните фактори, накарали британците да гласуват по този начин, каза той.

Тръмп прогнозира, че и други страни могат да последват британския пример, и добави, че "и в САЩ хората недоволстват заради подобни неща".

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който е спряган за следващ премиер на Великобритания, също заяви, че британците са решили да си върнат контрола върху Обединеното кралство, като са гласували за излизане от ЕС.

Той изрази мнение, че няма нужда да се бърза с промените след Брекзит и нищо няма да се промени в краткосрочен период. Той заяви, че е убеден, че вбъдеще Великобритания ще извлече ползи от решението да напусне ЕС.

„Вярвам, че сега имаме великолепна възможност – можем да приемаме закони и да определяме данъци само според нуждите на британската икономика”, изтъкна Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Той опита да увери поддръжниците на идеята за оставане в ЕС, че Великобритания ще продължи да бъде велика европейска сила и няма да бъде по-малко европейска.

Според него ЕС е бил благородна за времето си идея, но вече не е правилното решение за страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят