Автобусна шофьорка лекува с 240 билки

Бивша шофьорка на ГАЗ-53 и автобус "Чавдар" беше най-желаният събеседник на фестивала "Еньовска магия" в Шумен. Димка Ненова има 20 г. стаж зад волана, но двойно по-голям е опитът й с билките. Тя и съпругът й Ненчо познават, берат, сушат и преработват 240 целебни растения. Признават, че за най-хитовите билета през август ще хванат пътя към Родопите. На връх Еньовден шуменци се надпреварваха да търсят лек на щанда им за всевъзможни болежки от гастрит и горещи вълни до хемороиди.

Димка пък признава, че на 67 г. не пие никакви лекарства, освен своите билкови извлеци. Препоръчва капки от кализия и бъзак всяка сутрин. Намига, че за ЕГН-то е добра смес от гинко билоба, мурсалски чай и арония. За лицето на дамите пък, препоръчва крем "Самодива", в който има към 30 масла и билки. Билколечението е велико изкуство и за него един живот не стига, категорични са съпрузите.

Всички билки, брани на магическия Еньовден, имат целебна сила. Участниците в шуменския фестивал се надпреварваха кой ще сплете най-красивия венец от лековити цветове. Голямата награда за най-ухаеща и лековита композиция от 21 билета спечели Центърът за социална рехабилитация на хора със зрителни увреждания. На фестивала най-бързо свършиха еньовски талисманчета - торбички, пълни с билета за здраве, любов, късмет, пари, които се пазят чак до празника догодина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица