Община Горна Оряховица купува електромобил

Националният доверителен екофонд (НДЕФ) одобри проектът на Община Горна Оряховица за закупуване на електромобил. Превозното средство ще бъде изцяло електрическо. През февруари 2016 г. НДЕФ стартира пилотна схема за насърчаване на електрически и електрически хибридни превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата.

С решение на УС на НДЕФ станаха ясни одобрените проекти за частично безвъзмездно финансиране по пилотната схема. Проектът на Община Горна Оряховица е на трето място сред общо одобрените 44 проекта от цялата страна и е единствен от Област Велико Търново. Сред одобрените бенефициенти са 4 институции и 22 български общини.

Проектното предложение за кандидатстване на Общината по Инвестиционната програма за климат е на стойност 68 000 лв. с ДДС и бе одобрено от Общинския съвет. Общинското съфинансиране ще бъде в размер на 48 000 лв. от стойността на проекта. Според изискванията на НДЕФ превозното средство трябва да изминава минимум 100 км пробег с едно зареждане на батерията и да развива максимална скорост минимум 80 км/ч. Предстои Общината да обяви обществена поръчка за закупуване на електромобила.

Превозното средство ще се ползва за нуждите на общинска администрация. Със закупуването на изцяло електрически автомобил ползата за околната среда ще е голяма, като най-същественото е намаляването на емисиите от въглероден диоксид с повече от 10 тона годишно. Значително ще намалеят и емисиите от изгорели газове, въглеводороди и прахови частици. Ще се намалят и разходите на Общината за гориво, масла и поддръжка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини