Пет неща, без които няма как да се гледа Евро 2016

Евро 2016 е в разгара си. Груповата фаза вече е история, но най-интересното тепърва предстои. Фаворитите оцеляха след първата пресявка, но с тях напред продължават и редица отбори - приятни изненади. Всичко това предизвиква у феновете много положителни емоции, които съпътстват мачовете в турнира. И все пак има пет фактора, без които гледането на голям футболен шампионат (почти) е невъзможно. Ето кои са те.

Историята

Важна част от мачовете на Евро 2016 е самата история на турнира. Първият шампион - СССР, играчът с най-много попадения в турнира - Мишел Платини, дербитата в исторически план Унгария - Австрия, Германия - Англия, Италия -Германия. Знаеш ли историята, мачовете придобиват съвсем друг смисъл и заряд. Като онзи незабравим момент, белязал завинаги един финал - 20 юни 1976 г. Западна Германия и Чехословакия играят за трофея, стига се до дузпи. При 4:3 за чехословаците Ули Хьонес пропуска и всичко е в краката на Антонин Паненка. Следва магическо изпълнение - премерен удар по въздуха, топката прави лека парабола и влиза в центъра на вратата.
Годината е 2004-та, а България е един от 16-те участници във финалния турнир. По това време в тима личат Стилиян Петров, Димитър Бербатов, Мартин Петров и невръстният още Валери Божинов. За съжаление никой тогава не знае, че това ще е последният голям форум за българския футбол поне за следващите 14 години.

Колоритните фенове

Футболът е създаден за феновете, а без тях Евро 2016 нямаше да носи този заряд и настроение. На фона на интересните мачове изпъкнаха и редица колоритни фенове. Сред най-добре представилите се до момента агитки са тези на Ейре и Северна Ирландия. Те не само не се замесиха в шумни скандали, но и показаха европейско поведение, спечелило нашето уважение. Белгийците също могат да служат за пример, след като включиха в празненствата си невръстно ирландско момиче в инвалидна количка. Техни сънародници пък издигнаха знаме на френски плаж, гласящ „Ние сме тук заради шведките“. Това са истинските неща от живота и именно това превръща футбола в социален феномен.
На трибуните също не липсва колорит, а сред най-запомнящите се привърженици до момента са албанките Рики Рочи и Ирид Окса.

Компанията

Закачките, шегите и басовете са само част от арсенала, който предлага гледането на футбол в компания. В такива моменти мачовете са с една идея по-приятни. Приятелите винаги могат да ти дадат съвет на кой мач да заложиш, кой е най-апетитният коефициент и кой ще бъде приятната изненада в турнира. С компания може да гледате Евро 2016 в домашна обстановка, на плажа, в пъб или в букмейкърския пункт на „Еврофутбол”, където въпросните залагания са на живо - картони, корнери, голове, и можеш да вземеш печалбата си веднага. Без да чакаш банков превод или да се занимаваш с детайли, които крадат положителна енергия от този миг на щастие.

Залагания

Колкото повече, толкова повече - къде, освен в „Еврофутбол“? Светая светих за феновете на Цар Футбол, манна небесна за тяхното самочувствие и скритата вселена на техните другарски сбирки и майсторски предвиждания, където всевиждащото око на благоверната няма достъп. Главната тема са спортните залози, нищят се проблеми с големината на футболна топка, а най-големият виновник винаги е съдията, който е достатъчно „нереален“ в реалното пространство на пункта, за да се чувства в безопасност. Математическият гений на учителя от училището Х най-сетне намира своето признание и той е обявен за БОГ сред „колегите“ си; бившият футболист от отбора Х си припомня отминалите времена с умиление, а пребиваващите в букмейкърския пункт са си осигурили коментатор на живо, и то не какъв да е, а квалифициран; програмистчето от кооперацията отсреща препуска по клавиатурата, за да осигури актуална информация за всички - статистика, коефициенти, контузени... „Европа е футбол!“ крещят заглавията от 10 юни насам, а за участниците в „Еврофутбол“ европейското първенство по футбол започна преди близо две години, когато стартираха първите мачове от квалификациите за турнира. Няма случайни прогнози, всичко е разнищено до последната бримка на нечий футболен чорап, на „манекените“ по терена се гледа с презрение, а т.нар. аутсайдери отбори са признати отдавна за потенциални победители в надпреварата.
„Докато има футбол, ще има Еврофутбол!“ е култова фраза, произнесена преди повече от две десетилетия от един от създателите на компанията. Да, защото истинските познавачи са си на мястото там. И, печелят.

Емоционално обвързване

Един турнир винаги е по-интригуващ, когато в него участва любимият ти отбор. За наше голямо съжаление България не се класира нито веднъж през последните 12 години, а това принуди родния запалянко да намери утеха в някой друг тим. Едни стискат палци за Италия, други за Германия, трети за Португалия заради Кристиано Роналдо. Истината е, че без това емоционално обвързване шампионатът във Франция нямаше да има тази висока гледаемост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят