Балансът на Силата се разклати

„Силата се пробужда“ е заглавието на последния епизод от фантастичната сага „Междузвездни войни“. Евро 2016 може да претендира за друг слоган: „Силата се разклати“.

Прочетете тези имена - Швейцария, Полша, Хърватия, Португалия, Уелс, Северна Ирландия, Унгария и Белгия. Какво е общото между тях? Един ще бъде финалист на Евро 2016. От една страна, жребият, а от друга, слаба игра така наредиха двата потока, че в единия да се съберат носителите на 11 световни и 9 европейски титли. От другата страна котата е нула.

За първи път еврофиналите се играят при увеличения до 24 тима формат. Някои дойдоха с брадати спомени от далечното минало. Други като Исландия никога не са се докосвали до голям турнир. Десетилетия наред Северна Ирландия се гордееше с участието си на Мондиал 82 и победата над Испания. Уелс трябваше да гледа още по-назад - в световните финали през 1958 г., за да се сети за голям форум. Преди 3 години Унгария бе унизена с 1:8 от Холандия, а славата на маджарите от средата на миналия век бе само в музея на Ференц Пушкаш.

Дебютантите на Евро 2016 не мечтаят за титла. Те мечтаят за мига. Словакия и Северна Ирландия се класираха като трети, подобно на Ейре и Португалия. Форматът го позволява. А заслугите на печелившите - безспорно.

Исландия има едно разпознаваемо по света лице - Ейдур Гудйонсен. Нападателят е триумфирал като шампион и с „Челси“, и с „Барселона“. След победата с 2:1 над Австрия отказалият се отдавна ветеран написа в туитър: „Спомних си всички мои големи мачове. Нито един не може да се сравни с днешния.“

Тези момчета наистина играят безрезервно за родината си. Като отбор. Не мислят за трансфери, класации или мениджърски интереси. И затова не им пука, когато срещу тях са мегазвезди - било Кристиано Роналдо, Томас Мюлер, Уейн Рууни или други от тежката категория на футбола.

Феновете им също са дошли да подкрепят и да мечтаят. Кари Арнсон, актуалната звезда на Исландия, каза, че познава лично 50 процента от запалянковците на тима по трибуните. Затова и тези отбори не се забъркват в традиционните боеве и скандали. Напротив - те са колоритът на Евро 2016.

Със сигурност на четвъртфинал ще има поне един тим от поданиците на кралица Елизабет - уелсци или северноирландци. Самите те твърдят, че като агитки са по-различната и по-добрата страна на Обединеното кралство. Поне досега думите и делата им не се разминават.

Всички неутрални фенове на еврофиналите подкрепят „бунта на малките“. И съжаляват най-вече за отпадналата Албания заради себераздаването на „орлите“ срещу Франция. И как останаха на една минутка от истински голямата слава.

Ходещият с примка на шията Рой Ходсжън, селекционерът на Англия, като че ли е уплашен от сблъсъка с Исландия. В „потока на смъртта“ Англия е единственият гранд, който не е стигал до финал на европейско. А сега, за да мери сили с най-големите, трябва да стане първият тим, победил Исландия на Евро 2016. Ако не го направят, „трите лъва“ ще изгубят и палмата за „най-обичан британски отбор“. Поне до 10 юли, деня на еврофинала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят