МВР хвана фалшификатори на лични документи и пари, печатали и дипломи за висше образование

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, ангажирана с изготвяне и разпространение на фалшиви документи. Полицейската операция е проведена вчера в София под ръководството на Специализирана прокуратура. Задържаните са четирима криминално проявени български граждани, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на акцията са извършени претърсвания на четири адреса. Иззети са фалшиви български документи за самоличност – лични карти и шофьорски книжки, снимки паспортен формат, копия от лични документи, записани лични данни.

На снимката и видеото от акцията, публикувани от МВР, се вижда, че сред хванатите фалшиви документи има и дипломи за висше и средно образование.

На запитване на "Труд" от МВР потвърдиха за намерените фалшиви дипломи за образователен ценз, но отказаха повече информация по инструкция на прокуратурата. 

Не е ясно от кои университети и за кои специалности са били отпечатаните фалшиви документи.

Според Закона за висшето образование МОН трябва да поддържа база данни, в която да са вписани с индификационен номер всички издадени дипломи.

На един от адресите е установено мястото за изготвяне на фалшификатите. Оттам са иззети компютър, принтер, ламинатор и множество материали, съобщиха още от МВР.

По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

На четиримата мъже са повдигнати обвинения и е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право