Роналдо титуляр срещу любима жертва

На 19 септември 2018 да почерпят

Преслава разкри името на първородната си дъщеря

Ветеринари: Видимо няма болни животни в стадото на Ана Петрова в Болярово

Циганинът във „Фермата“ иска да си ходи, бил жертва на расизъм Ромът даде да се разбере, че може да преглътне всичко, но не и „предубедеността на българина“

Премиерът Борисов е внесъл в НС три отделни проекта за персонални промени в Министерски съвет

Хайко Маас: Германия подкрепя инициативата „Три морета“ за засилване на сътрудничеството в Източна Европа

Агент Атила ровил заедно с бивола в дупката на греха Разследване на „Труд” за диверсията срещу България, започнала с горенето на документи край Егълница

Полудял младеж простреля полицай (обзор) 21-годишният Христо гръмнал по майка си, но улучил в лицето служителя на реда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 септември 2018

Проф. Пламен Нинов ще е временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ

Разширяват фабрика за преработка на мед с 1 млн. евро Внедряват нова технология в базата в село Масларево и разкриват нови работни места

Четири дни концерти във Върбица за традицонния панаир Изложба с портрети на емблематични личности ще изненада публиката

Приятелски огън свали руски Ил-20 (обзор) Сирийската ПВО поразила машината, Москва вини Израел

Бенямин Нетаняху увери Путин, че Израел ще предаде на Москва всички данни за инцидента с Ил-20

Асоциацията на градовете и регионите с културно–историческо наследство във Франция консултира българската структура

Дупката на греха в село Егълница се оказа крайселско сметище. Снимка: Денислав Стойчев

По инициатива на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов старата столица бе домакин на работна среща между Асоциацията на градовете и регионите с културно –историческо наследство във Франция и българската асоциация на историческите градове.

Родната структура бе представена от експерти от градовете Елена, Горна Оряховица, Дряново, Трявна.

От френска страна участваха експерти от Асоциацията на градовете и регионите с културно –историческо наследство във Франция, както и специалисти от побратименият на Велико Търново град Байон .Асоциацията във Франция наброява над 200 общини, през последната година към нея са се присъединили още 20 общини.

„Само преди ден бе приет Закон за промяна на Закона за културното наследство, по предложение на НСОРБ. Обособени са 6 центъра под ръководството на Министерство на културата. Те ще съдействат и способстват за по-кратки процедури по опазване на паметниците на културата. Промяната на закона ще помогне чрез тези регионални структури на Министерство на културата да се работи по-оперативно и по-резултатно. Имаме позитивен опит от периода, в който такава структура съществуваше”, заяви Даниел Панов.

Той подчерта, че се надява от септември звената да започнат ефективно работа. Според градоначалникът и председател на НСРОБ това ще помогне на собствениците, на архитектите и експертите при подготовка и реализация на проектите.

Панов поясни, че са заснети всички сгради в историческата част на града по основните улици. Направени са и силуетни планове на сградите, които са одобрени от Министерство на културата.Издирени са всички собственици на над 90 къщи. Над 15 % от тези собственици в момента имат направени предписания от общината за необходимостта от извършване на фасадни и покривни ремонти. Опасните сгради трябва да бъдат опаковани, докато излезе разрешителното за строеж.

„Асоциацията на историческите градове в България има свой сайт, направени са анкети, които членуващите общини попълват, за да се направи проучване на водещите теми и проблеми в областта на опазване на културно- историческото наследство и дейността на общините“,заяви Панов.

Френските експерти препоръчаха да се работи по-активно и последователни в привличане на повече общини, в България, които имат интерес към тази тема в асоциацията. Партньорството и сътрудничеството в рамките на Балканският полуостров има огромни възможности и потенциал. Френската асоциация би партнирала с всички градове и общини на Балканите, които работят в областта на опазване на културно- историческото наследство. Заедно може да се участва по европейски проекти по тези теми. Асоциациите е добре да направят обща платформа на градовете и общините на Балканите, която да се присъедини в общата европейска мрежа.

Френската асоциация работи в четири основни области. Дейностите обхващат исторически сгради с архитектурна стойност в риск и с проблеми. Съдейства на обществени организации и хора, които ги правят съпричастни към процесите на опазване и съхраняване на културното наследство и процеса на неговото опазване. Провеждат обучения на собствениците на имоти, които са част от културното наследство. Специални програми за децата и младите хора. Изработва туристически продукт, стимулиращ и развиващ културният туризъм. Осъществява международни контакти и връзки и европейски проекти.

През ноември предстои провеждането на Салон на културното наследство в музей „Лувър“, на който ще бъдат обсъждани възможностите за трансгранично сътрудничество и изграждането на международни мрежи и федерации на организациите, които работят по опазване на културното наследство.

Даниел Панов заяви, че българската асоциация на историческите градове може да набележи конкретни мерки и през месептември да започне работа по провеждане на обучение за деца и млади хора, специализирани училища, собственици на исторически сгради за приобщаването към проблемите на културното наследство и съвместното търсене на добри решения.Обучението ще бъде подпомогнато от експерти от Асоциацията на градовете и регионите с културно –историческо наследство във Франция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.