Смут сред британците в Търновско след референдума

Новината за излизането на Великобритания от Европейския съюз разтресе дори и малките населени места във Великотърновска област, в които живеят британски граждани. След съобщаването на резултата от референдума в петък сутринта, английските заселници в старата столица говорят само за политика и развиват теория за бъдещето на страната си.

Джанин живее в село Миндя от над 11 години. Потресена е от чутото по телевизията тази сутрин.

„Паундът падна!? О-о, Боже мой, знаех, че ще има проблеми, но това означава, че парите ми се обезценяват! Това не е добре за мен. Живея тук с пенсията си! Това е сериозен проблем за британците, които живеят тук!“, възкликна англичанката.

Тя е е категорична, че Европа е по-силна, когато е обединена и излизането на Великобритания не вещае нищо добро за континента.

„Не мисля, че която и да е било държава трябва да напуска Европа. Страните в Европейския съюз трябва да се подкрепят, включително и последните две, които се присъединиха- България и Румъния!“ , казва Ружена Енчева, която живее в Миндя и е омъжена за англичанин.

Двамата от дълги години работят в България и Англия, имат двойно гражданство. Във вторник мъжа й заминал спешно за Лондон, за да може да подкрепи оставането на Великобритания в ЕС.

„Той замина за Англия, замина специално за гласуването. Има възможност да гласува и от тук, но искаше да е по-сигурен да не се получи някакъв пропуск. Неговите разбирания са, че трябва да си даде гласа, че каквото зависи от него трябва да го направи! Не съм го чувала още, но съм сигурна, че ще бъде безкрайно разочарован от избора, който е направен!“ , споделя Ружена Енчева.

Тя казва, че не знае какво ще последва оттук нататък. „Доколкото четох, предстоят срещи на високо ниво в ЕС, за да се реши как точно ще протече разделението между Обединеното кралство и съюза, дали българите и англичаните ще могат да пътуват свободно без визи, така както е за момента, и дали свободното движение на хората в ЕС ще се запази, за Англия сега всеки се съмнява!“, коментира Ружена.

Англичанката Джанин и Ружена, която е с британско гражданство, се надяват резултатите от днешния референдум да не повлияят на живота им в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини