Стрелците срещу Очите остават в ареста

Апелативен съд – Бургас потвърди ареста на Радослав Димитров и Георги Иванчев, разследвани за опит за убийство на Димитър Желязков –Очите.

Двамата са обвинени че на 08.06.2016 г. стреляли по него с пистолети. За това деяние законът предвижда наказание „лишаване от свобода от 15 г до 20г.“,“доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна“, съобщиха от пресцентъра на съда.

Радослав Димитров и Георги Иванчев обжалват пред въззивната инстанция определението на Окръжен съд-Бургас, с което им е наложена най-тежката мярка за процесуална принуда “задържане под стража“.

След като се запозна с направените по делото оплаквания, събраните доказателства и изслуша становищата на страните съдебният състав прецени, че определението на Бургаския окръжен съд е правилно, обосновано и законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Макар и в начална фаза на разследването, до този момент са събрани голям брой гласни, писмени и веществени доказателства, както и заключенията на трите експертизи, от които може да се направи обосновано предположение, че Димитров и Иванчев са извършили престъплението, по което за привлечени като обвиняеми.

Апелативният прокурор Кремена Стефанова посочи, цитирана от "Фокус", че е изследвана бронежилетката, с която е бил Димитър Желязков. По нея са открити увреждания, нанесени от огнестрелно оръжие – Макаров, без фабричен номер. След направена ДНК експертиза, е открит клетъчен материал по оръжието, което напълно съвпада с този на Георги Иванчев. Прокурорът поясни, че групата на Божидар Кузманов е нанесла побой над Николай Маринов, който е другият пострадал от инцидента, и затова по пълнителя на пистолета е намерен ДНК материал от него. Маринов е имал разкъсвания по главата и 15 шева.

Държавното обвинение се позова и на свидетелските разпити по делото. Един от свидетелите е посочил, че Иванчев е стрелял по Желязков, а той е вдигнал дясната си ръка, за да се предпази. Тогава му е нанесен удар в областта на слабините. Един от групата на Желязков го е извел от заведението, като е търсил такси, за да го откара до болница. Според свидетеля, по това време Радослав Димитров е излязъл от заведението и е стрелял три пъти по Желязков. Два от изстрелите са били насочени в рамената, а един в десния му крак. Държавното обвинение посочи, че е намерен метал в белия дроб на Желязков.

Според прокурора по делото, съдебно-медицинската експертиза съвпада със свидетелските показания. Държавното обвинение посочи, че не може да се предполага, че групата на Божидар Кузманов е действала при неизбежна отбрана. Прокурорът обясни, че няма доказателства групата на Желязков да е била въоръжена с хладно или огнестрелно оръжие. Мъжете от групата на Кузманов са били охрана в дискотека в к.к. „Слънчев бряг” и са имали традиция да вечерят преди работа в заведението, в което е станал инцидентът. Според разпита на управителя на охранителната фирма, в която групата са работили става ясно, че те са освободени от 6-ти юни 2016 г., а Радослав Димитров не е бил назначаван в тази фирма. Според държавното обвинение, не е налице нападение от страна на групата на Желязков, което да доведе до множество изстрели от ответната страна. Прокурорът посочи, че двамата обвиняеми имат постоянен адрес, Димитров има и чисто съдебно минало, но това не са достатъчни основания за да се предположи, че няма да се укрият. Георги Иванчев е осъждан и това деяние е в изпитателния му срок.

Държавното обвинение поиска да се потвърди решението на Окръжен съд – Бургас. Защитата на Радослав Димитров – Калин Господинов, посочи, че има разминаване в свидетелските показания по делото. При първоначалните разпити, не е установено, че е извършена стрелба извън заведението. Два дни по-късно, вече се посочва броят на изстрелите и повече подробности по случилото се. Адвокатът допълни, че не е намерено оръжие, с което Димитров да е стрелял, а натривките от пръстите му не показват, че той е произвел изстрел. Според защитата, има свидетелски показания, които сочат, че Желязков е бил в заведението с група от около 8-10 мъже. Те са влезли бързо и са се насочили директно към двете сепарета в дъното на заведението, където е била групата на Божидар Кузманов. Според защитата, Димитров е действал при условия на неизбежна отбрана. По неговите думи, в момента обвиняемият е обект на заплахи. Адвокатът на Георги Иванчев – Росен Желязков, допълни, че има показания, че едно от лицата, които са влезли в заведението е започнало стрелбата. Според него, няма обосновано предположение, че Иванчев е стрелял и поиска неговата мярка за неотклонение да бъде изменена в по-лека.

Съдът счита, че съществува и реална опасност и двамата да се укрият, ако бъдат с по–лека мярка за неотклонение. Георги Иванчев е с предходно осъждане, в чийто изпитателен срок е извършено настоящото престъпление. Тежестта на предвиденото наказание за умишлено убийство и споделеното от самите Димитров и Иванчев в днешното съдебно заседание опасение, че са застрашени, също може да ги мотивира да се укрият, е мнението на въззивния състав.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право