Шофьорка пострада, колата й се преобърна на завой

Българка, възпитаничка на АУБ, е в класацията „30 под 30“ на ФОРБС за Европа

Крадци отмъкнаха арматурно табло от кола

Екатерина Захариева: ЕК няма да отхвърли българската инициатива за среща на върха Турция-ЕС

Сезират прокуратурата за лъвчетата от Разград, готвели изнасянето им без знанието на Общината

Лавров: Русия я обвиняват за всичко в света, Сърбия – за всичко на Балканите

Двама членове на „Пуси райът“ поискаха убежище в Швеция

Откриха труп на мъж в напоителен канал край пловдивското село Марково

Министър Димов в Европарламента: В Пирин България не нарушава европейското законодателство

Тома Биков: Ако президентът Радев иска политическа криза, да го заяви ясно

Тежък жребий за България в дебютното издание на Лигата на нациите

РЗИ: В Добрич за питейни нужди да се ползва само бутилирана вода

Съдът постанови арест за двама изнасилвачи на 59-годишна жена Издирват единия изнасилвач, избягал в чужбина

МОН: В 314 училища в страната не се учи поради висока заболеваемост

14-годишен убиец на бездомник биел възрастни хора без причина Д. Ж. направи признания, но остава в ареста

Гъска мъти пауни в столичния зоопарк

Десетки нови животни радват столичани.

Предстои цялостна реконструкция на клетките на пантерите, леопардите и ягуарите.

За първи път в България се отглеждат мини хипопотами.

За първи път у нас гъска мъти пауни в столичния зоопарк. Пет яйца от едрите птици вече 10 дни са поверени на грижите на гъската и след около месец се очаква да се излюпят малките. „Досега при нас никога не са се излюпвали пауни. Наскоро сложихме яйца в инкубатор, но три дни преди излюпването нещо се случи и не стана. Обикновено яйцата се слагат при пуйки, но тъй като нямаме, решихме да опитаме с гъска, да видим какво ще се получи“, разказа пред „Труд“ директорът на зоопарка в София д-р Манол Нейков. Той обясни, че на нашите географски ширини пауните трудно мътят и случите са единични. „Много рядко се получава, вероятно климатът не им е подходящ, те най-често мътят в Индия и на други места, където е доста по-топло“, обясни Нейков.

Освен очакваните пауни, много други новородени животни радват посетителите на столичния зоопарк това лято. Родили са се няколко различни вида антилопи, сред които и много ценен вид – адакс. Сред новите обитатели са и малко кенгуру, четири патагоски мари, които са кенгуроподобни зайци и прасета пекари – черни мини прасенца, които достигат до височина 30-40 сантиметра. Наскоро са се появили и няколко вида маймуни, очаква се да се родят и мармозетки. Много животни са били докарани наскоро в София от други зоологически градини от чужбина. Така от двайсетина дни за първи път у нас посетителите могат да видят мини хипопотами. Екипът на зоопарка търси и женски гибон, който да прави компания на мъжкия, защото сега е самотен. Д-р Нейков разказа още, че до няколко месеца се очаква да започне и цялостна реконструкция на клетките на всички пантери, леопарди и ягуари. Ще бъдат изградени вътрешни островчета, по които да се разхождат посетителите между тях. До клетката на тигъра пък ще бъде изграден специален тунел, по който хората влязат в нея и да се доближат максимално до леговището на животното. В жегите пък много от животните като слонове, мечки и носорози се разхлаждат в специални басейни. 165 000 или близо 9000 повече са посетителите на зоопарка досега в сравнение със същия период на миналата година, отчете още д-р Нейков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.