Ръст на инвестициите в добивната промишленост

Всяка трета компания в добивната промишленост планира повече инвестиции или увеличаване на производството през 2016 г. Това показват данните от проучване сред членовете на Българската минно-геоложка камара. 13% ще запазят своето производство на нивото от 2015 г.

Едва 1% от фирмите ще намалят дейността си, а 5% - инвестиционната си програма.
14% на сто предвиждат увеличение на персонала. Запазва се и относително високият дял на компаниите, които се насочват към търсене на нови канали за продажба - 16%.

Най-много вложения ще се направят в ново оборудване, в подобряване условията на труд и повишаване квалификацията на персонала. Резултатите говорят за стратегическо планиране за запазване на кадрите и повишаване нивото на безопасност в добивните компании, коментираха от минно-геоложката камара.

По отношение на персонала, фирмите, които са наели нови служители достигат 13% (с 3% повече от 2015 г.). Като близо 1/5 от анкетираните са увеличили заплатите през миналата година. Това е най-високата цифра от 2013 г. насам.

Като пример „Асарел-Медет” планира 125 млн. лева инвестиции за 2016 г., от които 4 млн. лева са за нови екологични проекти, съобщи Александър Чобанов, директор „Човешки ресурси“ в компанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес