Финансистът Владимир Каролев: Падането на лирата е резултат от моментна паника

"Падането на курса на британската лира в момента е резултат от паника. Паниката обаче бързо се овладява", заяви финансистът Владимир Каролев пред БНР.

"Великобритания все още не е излязла от Европейския съюз, а и да излезе, пак нищо фатално няма да се случи", коментира още той. По думите му има процедури, преди да се стигне до фактическото напускане на Евросъюза, които не са изяснени нормативно.

"Първо, това трябва да мине през английския парламент, защото нито член 50 на Лисабонския договор, нито английските закони казват как се случва това събитие с напускане на държава от ЕС. Позволено е, но не е описано как ще стане. В английския парламент непропорционално са представени законодатели от Лондон и Шотландия. А както знаем, Лондон, Шотландия и Ирландия гласуваха абсолютно еднозначно за оставане на Великобритания в ЕС. Втората причина, поради която Брекзит може да не се случи, е, че първо, започват преговорите за условията за напускане, а трима от европейските лидери вече казаха, че договорените отстъпки пред Англия вече не са валидни. Това ще бъде допълнено с много сериозни проблеми за английската икономика, ако напуснат ЕС, защото не могат да очакват някакви много благоприятни правила за търговия с Евросъюза", подчерта Каролев.

"Англия изнася повече за ЕС, отколкото ЕС за Англия", посочи Владимир Каролев и допълни, че има много икономически причини, които ще променят мнението на повечето британци, решили да подкрепят излизане на страната от Евросъюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси