След Брекзит Испания си поиска Гибралтар

Часове, след като британците гласуваха за напускане на ЕС, Испания предложи споделен суверенитет над Гибралтар, подчертавайки, че това би могло да бъде прелюдия към връщането обратно на контрола върху малката територия, съобщи АФП, цитирана от телевизия Евроком.

"Нашата формула...е британско-испански съвместен суверенитет за определен период от време, като след като този период изтече, ще се отправим към връщането на Гибралтар под испански суверенитет", коментира външният министър Хосе Мануел Гарсия-Маргайо пред испанско радио.

Испания иска да си върне контрола над Гибралтар няколко столетия, след като е бил отстъпен на Великобритания през 1713 г. Гибралтар сега е притеснен, че ще бъде оставен в ръцете на Мадрид без защитата на Европейския съюз, който трябваше да се намесва в миналото, за да потушава скандалите помежду им.

Маргайо посочи, че въпросът с Гибралтар не бил повече от компетенциите на Европейския съюз, след като британците гласуваха да напуснат Общността.

„Сега това е въпрос на двустранните отношения, които ще бъдат договорени изключително между Обединеното кралство и Испания", отбеляза той, добавяйки, че ако Гибралтар иска да запази достъпа си до единния пазар на ЕС, решение ще трябва да бъде намерено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят