Откраднаха златни дарения пред „Геронтиса” във варненската катедрала

С дръзка кражба на дарения пред мозаичната икона на „Пресвета Богородица –Геронтиса –Старица” осъмна в събота катедралния храм „Св. Успение Богородично” във Варна. Изпод стъклото са задигнати два златни пръстена и кръстчета , поставени от благодарни миряни за чудото, което им се е случило след молитви, отправени към Светогорската светиня.
Извършена е кражба, сигналът е подаден в събота сутринта след отваряне на храма, потвърди за „Труд” Ивана Милева от пресцентъра на ОД на МВР във Варна.

Според нея не е извършен взлом, няма разбит вход, не липсват и икони. Образувано е досъдебно производство.

Това е изключително срамен акт, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан по време на литийното шествие за празника на „Св.прпмчк Прокопий Варненски”, което тръгна от едноименния храм, който се строи в града.

Копието на чудотворната икона „Пресвета Богородица – Геронтиса „ беше подарено на Варненската катедрала за Коледа през 2012 г. от монасите в свещения манастир „Пантократ” в Атон. Според манастирските предания молитвите пред чудотворния й образ наистина са извършили безброй чудеса и помагат на възрастни и немощни хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право