Мая Манолова: Готова съм да инициирам законодателни промени, които да регламентират защитата на малките производители на плодове

"Готова съм да инициирам законодателни промени, които ясно да регламентират защитата на малките производители на плодове", заяви пред журналисти в Кюстендил омбудсманът Мая Манолова, съобщи "Фокус".

Мая Манолова посочи, че от пролетните измръзвания са пострадали предимно малките производители на плодове в региона, които имат между 5 и 15 декара. „Обикновено се събират и продават около 5 хиляди тона, а тази година са само 2 хиляди тона череши. Това говори, че има много пострадали насаждения. Аз съм готова да дам цялата си подкрепа на черешопроизводителите и да настоявам същото да направят и институциите”, каза Мая Манолова.

Тя посочи, че законодателната уредба не е съвършена, защото тя защитава по-лесно големите, отколкото малките, но въпреки това и дребните производители имат възможност да получат обезщетения. Мая Манолова напомни на производителите на ябълки и сливи, чиято реколта също е поразена, да подадат заявления за получаване на обезщетения.

„Готова съм да инициирам законодателни промени, които ясно да регламентират как се защитават малките производители на плодове и зеленчуци, при такива бедствени ситуации, които унищожават реколтата им” допълни Мая Манолова. Тя посочи, че идната сряда ще има среща с министъра на земеделието и храните, на която ще постави темата за обезщетяване на черешопроизводителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини