Албанската опозиция изкара хиляди на протест срещу премиера Еди Рама

Отслужиха панахида за загиналите за България войници

Борисов пристигна в Киев

В Япония продадоха два пъпеша за 25 000 евро

Калоян Паргов ще присъства на церемонията по връчване на годишните награди “Шофар”

Президентът Радев: Светлин Русев беляза своето време с таланта и творчеството си

Пет станции на метрото в Киев бяха затворени заради предупреждение за поставени в тях бомби

Ирак започна офанзива за превземане на бастион на ИДИЛ

Лидерите на двете Кореи се срещнаха отново

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите често не се замислят колко им струват „безплатните“ електронни услуги в Интернет

Казани с боб и лютика димят на кулинарен фест насред Монтана

Вежди Рашидов пред „Труд“: Светлин бе мотор, който движеше държавата ни напред

Австралия: Очакваме признание от Русия, че поемат отговорност за свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна

Криминална история на 1800 години се заплете Тройно убийство е извършено при готско нападение над Филипопол

Цвета Караянчева: Всички ценители на майсторството на Светлин Русев ще съхранят искреното си уважение към приноса му за развитието на изкуството

Ненчев: Референдумът във Великобритания ще има оздравителен ефект за ЕС

Резултатът от референдума във Великобритания ще има оздравителен ефект за ЕС. Това зави в събота във Велико Търново министърът на отбраната Николай Ненчев.

По думите му европейците ще си дадат сметка за необходимостта от единност. „Резултатите са ясни. Самите инициатори на референдума, като че ли са твърде разколебани и объркани. Това ми дава основание да смятам, че случилото се ще събуди здравата мисъл. Някак хората започнаха да осъзнават, че е много лесно да се говори популистки, но е трудно да се оправят грешките на популистите”, сподели Ненчев.

Той изключи възможността случилото се във Великобритания да окаже влияние върху НАТО и военната политика на членките. Министърът на отбраната пояни също, че скоро се е срещал с английския си колега, който е дал ясна заявка за задълбочаване на връзките между натовските страни и укрепването на алианса. Министър Ненчев коментира, че ремонтирането на двигателите за българските самолети върви по план. По думите му полската страна спазва всичките си ангажименти. Ненчев обаче беше категоричен, че в бъдеще страната ни сама ще се справя с техническите проблеми при авиацията, защото министерството е на път да си върне ремонтния завод, където тези дейности са извършвани в миналото. Ненчев поясни, че е силно обнадежден за предстоящата среща на страните-членки на НАТО във Варшава, която ще се проведе след няколко дни. Той обясни, че страната ни е изпълнила всичките си ангажименти и задължения, в това число и повишен бюджет за отбраната, както и План за развитие на отбранителните способности.

„Приехме така наречената съвместна охрана на въздушното пространство. Изградихме интегриран щабен елемент на НАТО в София. Свършихме огромна работа. Само преди няколко месеца Народното събрание одобри няколко инвестиционни проекта. За придобиване на нови изстребители и два патрулни кораба. Аз почувствах удовлетворение”, каза Ненчев.

Армейският министър беше във Велико Търново за провеждането на областно събрание на БЗНС. По време на срещата, в която се включиха 200 делегати от областта, беше дискутирано участието на партията му в президентските избори. В тази връзка Ненчев бе категоричен, че позицията на БЗНС е последователна.

„Нашата позиция винаги е била ясна. На първо място настояваме да се явим заедно с нашите партньори от ГЕРБ. Ще направя една препратка с Великобритания. Нека не си правим илюзии, нека да не си играем с огъня и да помислим за бъдещето на България. Не е без значение кой ще бъде следващият президент, защото той формира политиката в сферата на сигурността”, обясни Ненчев. Той допусна и варианта обаче общата кандидатура да не се реализира и да се издигне отделна кандидатура на Реформаторския блок, от който е част и БЗНС.

Ненчев обясни, че ако се наложи партията му е готова и за самостоятелно участие на изборите, макар че това не е обсъждано. Според него атмосферата в Реформаторския блок е добра, а коалиционните партньори са единни. Той отрече да е обсъждан вариант за евентуална кандидат- президентска двойка Цачева- Зеленогорски и призна, че е научил това твърдение от медиите. Ненчев отговори и на нападките от Георги Първанов, който преди няколко месеца във Велико Търново го определи като най-слабия министър на отбраната.

„За мен това е комплимент. Ако Първанов започне да ме хвали значи нещо не е наред. Ние сме много различни. Той има ясен профил на човек, който има друго виждане. Те не случайно напуснаха и кабинета. Нямам навика да го коментирам. Отчаяно се опитва да привлече внимание върху себе си. Но не му се получава. За мен е важна оценката на партньорите и да спазвам програмата на Реформаторския блок и управленската програма”, сподели Николай Ненчев.

Министърът допълни, че шестимата водолази, които участваха в издирването на телата на трагично загиналите момчета от Дома „Пеньо и Мария Велкови”, ще бъдат наградени подобаващо за смелостта си.

Снимка-Веселина Ангелова

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.