1750 литра опасни отрови "депортирани" от Пловдив по заповед на губернатора

1750 литра с отровни пестициди с изтекъл срок на годност бяха изкарани от бункер на бул. "Пещерско шосе" в землището на квартал "Прослав" в града под тепетата и закарани на склад за опасни отпадъци в село Черна гора (Старозагорска област) след бързата намеса на губернатора на Пловдив Здравко Димитров.

С негова заповед още на 22 юни е свикана комисия от експерти, която извършва проверка на място и установява наличието на 70 варела по 25 литра, съдържащи препарат за растителна защита - Фолпан 480 ЕК, без етикети на български. Годината на производство видно от надписите върху варелите е 1999 г., а препаратът е излязъл от употреба и не се използва. Веднага са предприети мерки по обезопасяване, включващи запечатване с изолационни панели на входа на бункера и ограждането му със сигнална лента.

Изоставеният бункер не е бил известен на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив и не се води на отчет. По същата причина обектът не е бил предмет и на проверка от ежегодната комисия, която се назначава по заповед на областния управител. Имотът, на чиято територия се намира бетонният бункер, в който са съхранявани опасните отрови, е собственост на Института по зеленчукови култури "Марица" и е отдаден под наем чрез договор за съвместна дейност от принципала Селскостопанска академия на пловдивската фирма "Еврокорект", установи проверката на областната администрация. След преместването на варелите с пестицидите с изтекъл срок на годност в склада за опасни отрови в Черна гора, в събота бункерът бе изчистен и обеззаразен с хидратна вар, с което се изпълниха предписанията на областния управител на Пловдив Здравко Димитров.

Всички работници от фирма "Хаджиев", извършващи обеззаразяването, бяха с предпазно облекло, обувки, ръкавици и маски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини