БСП – Бургас отдаде почит на Васил Левски

Красимир Каракачанов участва във възпоменателния митинг-поклонение по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Концерт-спектакълът „Възрожденски разкази“ е подарък за великотърновци по случай 140-годишнината от Освобождението Събитието е посветено и на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Директорката на НИНКН подписвала като селски кмет

Задържаха мъж, откраднал 10 гълъба и заек от пернишкия зоокът

В Бургас раздават безплатно компост

Приморско с атрактивен щанд на Ваканция и СПА Експо

Французин и алжирец опитаха да минат границата с фалшиви документи

Започна кандидатстудентската кампания на Софийския университет

Издирват стрелец, ранил с въздушна пушка минувач

Наркодилър “изгоря” след сделка с хероин за 3,90 лв.

Ученици създават собствен туристически продукт Младежите забавляват туристи като аниматори

ВАС отхвърли иск във връзка с референдум за Морската градина

115 години от създаването на Порт Бургас Стих на Хр. Фотев ще вдъхновява фотоконкурс

Осъдиха бензиностанция да плати за травма на клиентка

Калоян Паргов, БСП: Брекзит е удар по финансовите групировки, България ще пострада косвено

Брекзит е удар по финансовите групировки. България ще пострада косвено – по линия на еврофондовете и субсидиите. Това смята членът на Изпълнителното бюро на БСП и лидер на столичните социалисти Калоян Паргов, цитиран от партийния пресцентър.

“Съжалявам за Великобритания. Тя беше много важна за баланса в Европейския съюз, коментира Калоян Паргов. – Ако останалите държави от Острова решат да запазят членството си в ЕС, ние трябва да ги подкрепим, въпреки че това ще постави Обединеното кралство в много тежка ситуация”.

Според Паргов по-важният въпрос оттук нататък е какво става с Европейския съюз. “Очевидно е, че сме в дълбока криза. За да можем да продължим, трябва всичките вече 27 държави да имаме ясна обща цел и кауза. Те трябва да ни обединяват и да ни водят в една посока, коментира още той. – В противен случай националната и чисто шовинистична идея ще надделее над общоевропейската”.

Лидерът на столичните социалисти е категоричен, че ще има сериозни последствия от излизането на Великобритания от Европейския съюз. “Те ще са основно в областите на икономиката, финансите, външната политика и най-много в сигурността, коментира Калоян Паргов. – Спекулациите вече започнаха с различни твърдения, че резултатите от референдума във Великобритания са победа на Русия и Владимир Путин”.

Най-важно е сега да бъдат направени сериозен анализ и оценка на ситуацията в Европейския съюз с всички възможни последствия, категоричен е членът на Изпълнителното бюро на БСП. “Тези последствия са много и в най-различни сфери – администрацията на ЕС, разпределението и баланса на силите и най-вече бюджета и свързаните с него финансови въпроси, анализира още той. – Това са само преките и видими последствия. Има обаче и много косвени. След обявяването на резултатите от референдума на азиатския пазар британската лира се срина с 10% спрямо долара и с 6% спрямо еврото. Вече има страх и несигурност. Оттук нататък предстои преструктуриране на банковата система в Европа, както и на всички структури, свързани с английските банки в държавите-членки, а и не само. Това е една от причините Лондонското сити и хората в големите градове на Острова да са толкова категорично против напускането на Европейския съюз. Но селото във Великобритания надделя над Лондонското сити”.

Калоян Паргов очаква да има сериозни промени и на капиталовите пазари. “Ще има пренасочване на капитали, защото парите търсят сигурно място и подслон. Когато има несигурност, те бягат. Ние много добре виждаме и усещаме, че е така, коментира още той. – Най-вероятно ще има и преструктуриране на банкови портфейли, въпреки че процесът по напускането на Великобритания от Европейския съюз ще тече две години. Ще е много сложен процес”.

Лидерът на столичните социалисти коментира и последствията за България от излизането на Великобритания от ЕС. – “Ако такова нещо се случеше с Гърция, България щеше да пострада съвсем пряко. Защото 20% от банките у нас са гръцки. И щеше да е голям проблем. В България чисто финансов пряк банков ефект от случилото се на Острова няма да има, каза Калоян Паргов. – Сега ние ще пострадаме косвено – по линия на еврофондовете и субсидиите. Защото се очаква преструктуриране на бюджета на ЕС. Вноската и приносът на Великобритания не бяха никак малки. Затова ще има много сериозни последствия, свързани със солидарността и европейските фондове. Тези пари трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин. А това означава, че ЕС трябва да реши кой да дава повече оттук нататък, как ще бъдат увеличени вноските на страните-членки и как ще бъдат разпределени. А това е много, много сложен и труден процес, който не може да се случи веднага. Всяка държава трябва да коригира вноската, а това се налага да мине през гласуване в парламентите на отделните държави. Тогава хората в тях най-вероятно ще кажат: “Ние нямаме пари за нас, а ще компенсираме липсата от англичаните, за да запазим солидарност и да даваме на такива като българите и румънците!”. Не виждам как на този етап може да се случи целият този процес”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.