Гръцка туристка падна от лифта в Драгалевци, няма опасност за живота й

Протести в Австралия заради мерките срещу нелегалната имиграция

Нови случаи на африканска чума по свинете в Румъния

Откриха следи от аварията във Фукушима в калифорнийско вино

Щракнете перфектното селфи час преди залез Дръжте телефона на нивото на лицето или малко по-нагоре, никога отдолу

Али Хаменей: Преговорите с Вашингтон ще бъдат очевидна грешка

Волен Сидеров с контрапроверки по морето

Банков обир в Несебър Отмъкнаха 100 000 лева

Правнучка на фотографа Димитър Карастоянов откри изложба Германски шпионски камери колкото кибрит и дагеротипия на 168 години пазят в музея на фотографията в Казанлък

Обвиниха в опит за убийство нападателя от Любек

Президентът Радев: Никола Вапцаров се осмели да предизвика историята

Мъж заплаши да скочи от втори етаж на болницата

Финансовият министър на САЩ: Доналд Тръмп не се опитва да влияе на валутните пазари

Бетонна плоча рухна и уби работник в Пловдив

Германия премахва икономическите ограничения срещу Турция

Студентските такси във Великобритания може да скочат двойно

От летище София всяка година за Великобритания, за да продължат образованието си, тръгват около 1700 българчета.

Сега страната е предпочитана заради не толкова високи годишни такси и възможностите за лесно кредитиране, след брекзит е възможно таксите в университетите, които са между 6 до 9 хил. паунда, да се увеличат двойно, предаде БТВ. Това ще стане ясно до две години.

Година по-рано Андрей вече се готви за кандидатстудентските изпити. Младежът иска да учи информационни технологии във Великобритания, но само, ако годишните такси останат същите.

„Ако евентуално поскъпне след промените, които се случват най-вероятно директно ще се пренасоча към Австралия, тъй като цените ще се изравнят”, категоричен е Андрей Стригачев, ученик в 11 клас.

В момент на криза родителите са готови да заложат и на български университет. „Разбира се, ако те превишат нашите финансови планове няма да се отиде да се учи в Англия. Може да остане в България, прекрасно може да се изучи и в България”, заявява Шаке Екмекчиян, майка на кандидат-студент във Великобритания.

Според експертите условията за кандидатстване във Великобритания няма да се променят поне още 2 години. Това са уверили в своя позиция британските висши училища.

„Европейските студенти са ценни като академичен потенциал, освен това, те са много голям процент от великобританските университети. Грубите изчисления показват, че всеки 20-ти бакалавър и 10-ти магистър са от европейския съюз”, коментира Благовеста Евтимова, консултант за образование в чужбина.

А тези, които вече са приети, запазват статута си и финансирането, което са получили. Въпреки това Виктор Кузманов, който учи в физика в Кеймбридж, се опасява за студентските си стажове в страни от европейския съюз.

„Целият академичен живот на високо ниво, който е свързан с проучвания, академични разработки се влияе от достъпа на информация между различните държави”, посочва той.

Кризата има и положителна страна. В сряда годишната такса на Виктор е била 23 хиляди лева, днес е с 2 хиляди лева по- малко, само заради обезценяването на паунда. Прогнозите на брокерите са, че британската валута може да се срине до историческите 2 лева за паунд.

Брокерът Андрей Георгиев посочва, че през 2008 г. бяха близки нивата спрямо евро и паунд – около 2 лева. В този случай таксата излиза 18 хиляди лева.

Предстои британските университети да подпишат специално споразумение, за да запазят привилегиите на студентите от европейския съюз. Целта – таксите да не скочат двойно.

В конкуренцията за студентите все по-често печелят университетите в Холандия, Дания и Финландия. Таксите са минимални, а учебните програми на световно ниво.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.