Здравни работници протестират в Румъния срещу намаляване на заплати

Ева Майдел: Влизането в Еврозоната е най-важната тема за България за последните 20 години

Евродепутатът Ева Майдел: 30% от българските компании очакват негативи от Брекзит

Десислава Николова, ИПИ: Мит е, че след приемането на еврото, инфлацията ще е голяма

Рапърът Кание Уест за Тръмп: Той е мой брат!

Българка убита с 16 удара с нож в Полша

ВМРО: Промените в Закона за енергетиката връщат контрола на държавата в енергийния сектор

Мишел Барние: В софийското метро са вложени 1 млрд. европейски средства

Над 400 000 руснаци вече имат “втори дом” в България 557 915 туристи от Руската федерация са били у нас през 2017 г.

Клиенти изпочупиха таксиметров автомобил

63-годишен шофьор пострада при обратен завой, отнел предимство и ударил кола

Мъж от Бяла укривал смъртта на майка си в продължение на три години и прибирал пенсията й

Над 4000 гости посреща Павликени на Празника на яйцето За забавните игри и кулинарни изкушения са осигурени 4000 яйца

Владислав Горанов: България изпълнява всички критерии за приемане в еврозоната

7,3 млн. лева от Европа влизат в Лом

Студентските такси във Великобритания може да скочат двойно

От летище София всяка година за Великобритания, за да продължат образованието си, тръгват около 1700 българчета.

Сега страната е предпочитана заради не толкова високи годишни такси и възможностите за лесно кредитиране, след брекзит е възможно таксите в университетите, които са между 6 до 9 хил. паунда, да се увеличат двойно, предаде БТВ. Това ще стане ясно до две години.

Година по-рано Андрей вече се готви за кандидатстудентските изпити. Младежът иска да учи информационни технологии във Великобритания, но само, ако годишните такси останат същите.

„Ако евентуално поскъпне след промените, които се случват най-вероятно директно ще се пренасоча към Австралия, тъй като цените ще се изравнят”, категоричен е Андрей Стригачев, ученик в 11 клас.

В момент на криза родителите са готови да заложат и на български университет. „Разбира се, ако те превишат нашите финансови планове няма да се отиде да се учи в Англия. Може да остане в България, прекрасно може да се изучи и в България”, заявява Шаке Екмекчиян, майка на кандидат-студент във Великобритания.

Според експертите условията за кандидатстване във Великобритания няма да се променят поне още 2 години. Това са уверили в своя позиция британските висши училища.

„Европейските студенти са ценни като академичен потенциал, освен това, те са много голям процент от великобританските университети. Грубите изчисления показват, че всеки 20-ти бакалавър и 10-ти магистър са от европейския съюз”, коментира Благовеста Евтимова, консултант за образование в чужбина.

А тези, които вече са приети, запазват статута си и финансирането, което са получили. Въпреки това Виктор Кузманов, който учи в физика в Кеймбридж, се опасява за студентските си стажове в страни от европейския съюз.

„Целият академичен живот на високо ниво, който е свързан с проучвания, академични разработки се влияе от достъпа на информация между различните държави”, посочва той.

Кризата има и положителна страна. В сряда годишната такса на Виктор е била 23 хиляди лева, днес е с 2 хиляди лева по- малко, само заради обезценяването на паунда. Прогнозите на брокерите са, че британската валута може да се срине до историческите 2 лева за паунд.

Брокерът Андрей Георгиев посочва, че през 2008 г. бяха близки нивата спрямо евро и паунд – около 2 лева. В този случай таксата излиза 18 хиляди лева.

Предстои британските университети да подпишат специално споразумение, за да запазят привилегиите на студентите от европейския съюз. Целта – таксите да не скочат двойно.

В конкуренцията за студентите все по-често печелят университетите в Холандия, Дания и Финландия. Таксите са минимални, а учебните програми на световно ниво.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.