Екатерина Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

Произвеждат 50 хиляди кубика сняг за Световното по сноуборд в Банско

4-годишно детенце почина, роми окупираха разложката болница

Остава бедственото положение в смолянската община Баните

Пушач издаде пиян шофьор в Шумен

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на летището (ВИДЕО)

Българин от Русе извади богоявленския кръст в македонска община, отрупаха го с подаръци

Йоханес Хан: Европа не може да се сведе до банкомат

76,4 млн. лв. е проектобюджетът на Велико Търново за годината Предвидени са 300 000 лева за ремонт на пътища в населените места

Задържаният куриер на алоизмамниците имал регистрация за наркотици

Цистерна с газ дерайлира на гара Бяла

Ким Кардашиян и Кание Уест кръстиха дъщеричката си Чикаго

Дългото излежаване през уикенда е полезно за здравето, казват учени

Румен Петков проведе среща с Владислав Кононов, изпълнителен директор на Руското военно-историческо общество

Задържаха 16-годишен куриер на измамници с „пратка” от 76 000 лв.

Студентските такси във Великобритания може да скочат двойно

От летище София всяка година за Великобритания, за да продължат образованието си, тръгват около 1700 българчета.

Сега страната е предпочитана заради не толкова високи годишни такси и възможностите за лесно кредитиране, след брекзит е възможно таксите в университетите, които са между 6 до 9 хил. паунда, да се увеличат двойно, предаде БТВ. Това ще стане ясно до две години.

Година по-рано Андрей вече се готви за кандидатстудентските изпити. Младежът иска да учи информационни технологии във Великобритания, но само, ако годишните такси останат същите.

„Ако евентуално поскъпне след промените, които се случват най-вероятно директно ще се пренасоча към Австралия, тъй като цените ще се изравнят”, категоричен е Андрей Стригачев, ученик в 11 клас.

В момент на криза родителите са готови да заложат и на български университет. „Разбира се, ако те превишат нашите финансови планове няма да се отиде да се учи в Англия. Може да остане в България, прекрасно може да се изучи и в България”, заявява Шаке Екмекчиян, майка на кандидат-студент във Великобритания.

Според експертите условията за кандидатстване във Великобритания няма да се променят поне още 2 години. Това са уверили в своя позиция британските висши училища.

„Европейските студенти са ценни като академичен потенциал, освен това, те са много голям процент от великобританските университети. Грубите изчисления показват, че всеки 20-ти бакалавър и 10-ти магистър са от европейския съюз”, коментира Благовеста Евтимова, консултант за образование в чужбина.

А тези, които вече са приети, запазват статута си и финансирането, което са получили. Въпреки това Виктор Кузманов, който учи в физика в Кеймбридж, се опасява за студентските си стажове в страни от европейския съюз.

„Целият академичен живот на високо ниво, който е свързан с проучвания, академични разработки се влияе от достъпа на информация между различните държави”, посочва той.

Кризата има и положителна страна. В сряда годишната такса на Виктор е била 23 хиляди лева, днес е с 2 хиляди лева по- малко, само заради обезценяването на паунда. Прогнозите на брокерите са, че британската валута може да се срине до историческите 2 лева за паунд.

Брокерът Андрей Георгиев посочва, че през 2008 г. бяха близки нивата спрямо евро и паунд – около 2 лева. В този случай таксата излиза 18 хиляди лева.

Предстои британските университети да подпишат специално споразумение, за да запазят привилегиите на студентите от европейския съюз. Целта – таксите да не скочат двойно.

В конкуренцията за студентите все по-често печелят университетите в Холандия, Дания и Финландия. Таксите са минимални, а учебните програми на световно ниво.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.